Morrissey inspirerer

Runar Myrnes Balto (17) skriver dikt inspirert av musikk. Les septemberdiktet hans!

(Dagbladet.no): Runar Myrnes Balto (17) går allmennfag på Skånland Videregående skole i Troms. Han har samisk og norsk som delt førstespråk, men dikt skriver han kun på norsk:

- Jeg skriver dessverre ikke dikt på samisk, nei. Har aldri blitt naturlig å gjøre det, jeg føler at ordforrådet mitt i samisk ikke strekker til. Det kommer av at jeg hovedsaklig bare hører norsk rundt meg i hverdagen, bortsett fra her hjemme, hvor det går i to språk.

Han hørte først om Skolekammeret i september, og har sendt inn ganske mange dikt i løpet av måneden.

- Jeg kom tilfeldigvis over en artikkel om augustpoeten, som inspirerte veldig til å sende inn noen dikt. Diktet «Forvirrum Momentum» ga meg en dytt bak, og samtidig et nytt perspektiv på diktskriving, sier Runar, som har skrevet dikt i omtrent et år.

Med «Odas liv» skjøt han full blink hos diktjuryen.

Musikalsk

- Min store inspirasjonskilde er uten tvil sangeren Morrissey, tidligere frontfigur i The Smiths, som med sine forståelsesfulle tekster om ensomhet og desperasjon treffer så mange midt i hjertet, sier Runar.

- Hva ligger bak «Odas liv»?

- Samtidig som jeg ofte blir inspirert til å skrive abstrakte dikt uten klare meninger, prøver jeg her å skildre ensomheten som så mange føler daglig. Spesielt sangen «Mute Witness» har inspirert meg til å skrive mange dikt om ensomhet og andre diffuse saker, forteller Runar.

Han er også inspirert av den svenske popmusikeren Håkan Hellström.

- Hans poesirike tekster er igjen inspirert av Morrissey sine. Det minste bekrefter inspirasjonskraften en artist kan ha, mener Runar.

Han sier at poesi er en stor del av ham, men tror ikke han vil prøve å gjøre noe større ut av skrivinga.

- Min store visjon i livet er å hjelpe folk som ikke har det like bra som meg selv, noe jeg føler for få virkelig tar tak i. Derfor er det min store drøm å bli hjelpearbeider i et kriserammet u-land og utgjøre en forskjell, sier Runar, som også er engasjert i en lokal samisk ungdomsforening.

- Vi arrangerer en samisk ungdomsfestival, Markomeannu, som vi årlig henter inn både unge lovende og mer veletablerte samiske artister til.

Markomeannu arrangeres første helg i august eller siste helg i juli, og formålet er å fremme samisk identitet i et område som har slitt med fornorskning.

Les diktet:

Odas liv

Støvsugerrøret synger idet taket raser

mens Oda strikker

sine tårer til en

flott genser

Juryen: Når taket raser

En god del ord som har med følelser å gjøre (gråt, tårer, hjerte, blod...) er poetiske gjengangere, ofte satt inn i en slik sammenheng at de bekrefter sin tilhørighet i klisjéenes fortryllende/lidelsesfylte verden. Det kompakte, visuelle og lydlige lille kvinnnediktet «Odas liv» har en slik klisjé («tåre»), men den er satt inn i en slik sammenheng og brukt på en slik himla fin måte at det blir nyskapende.

Dette falt juryen for.

Denne tilsynelatende trivielt enkle lille saken har også andre poetiske kvaliteter: Gjennom kun 14 ord får vi som lesere et visuelt, og ganske så dramatisk, flashlight inn i et hus, inn i et rom og inn i en kvinne. Heldigvis ikke uten en strøken teskje ironi («flott genser»).

Odas liv er uavsluttet og letende, djervt og dramatisk. (Se Chr. Krohgs maleri «Træet» fra 1885.)

For juryen,

Kristian Rishøi

FARGERIK: Runar Myrnes Balto.
INSPIRERER: Morrissey inspirerer månedens poet for september til å skrive dikt.