Morro-punk

Det amerikanske pop-punkbandet Weezer er tilbake med et nytt album, fem år etter siste langspiller. Har de fremdeles morro med punken? I kveld spiller de i Oslo.

Weezer dukket opp på post-grønsj scenen i merkeåret 1994, som et bidrag til den nye punkbølgen på midten av 90-tallet.

I 1994 døde grønsj-ikonet Kurt Cobain, og markerte at en epoke var over. Samme år viste en rekke debutplater at en ny epoke var kommet for å overta rockescenen for en stund - inspirert av både Nirvana og den 20 år gamle punkrocken.

Green Day slapp albumet «Dookie», The Offspring kom med albumet «Smash», mens Weezers debutbidrag rett og slett het «Weezer».

Gjennombrudd

Albumet lanserte bandet internasjonalt som poppunk-kometer, og singlene «Undone (The Sweater Song)», «Buddy Holly« og «Say It Ain\'t So» ble store rockehits i løpet av 1994 og 1995.

Weezers spesielle punkstil innebærer elementer fra metalband som Kiss og en særegen humor. Morsomme visuelle videoer signert Spike Jonze hjalp på hitlisteplasseringene, men fikk også mange til å anse gruppa som musikalske døgnfluer.

I 1996 kom oppfølgeren «Pinkerton», som fikk mer seriøse bifall fra kritikerne. I Dagbladet fikk albumet en femmer på terningen, og ifølge anmelderen «framstår Weezer søtere enn på debuten, men skramle- & rølpefaktoren er høyere. Resultatet er strålende».

Men denne plata fikk ikke like mange treff på hitlistene. Både fordi frontigur Rivers Cuomo nektet å lage flere morsomme videoer, og fordi pop-punkens storhetstid på MTV var på retrett.

Nytt album

Nå i mai kom bandet med sitt tredje album, som forvirrende nok også heter «Weezer», med påhenget «Green album» i parantes. Albumet har latt vente på seg, blant annet på grunn av Cuomos utdannelse ved Harvard. Plata har ikke fått de beste kritikkene, med en middels treer i Dagbladet.

Anmelderen er skuffet over albumet og sier at «den vanskelige tredjeplata kunne og burde ha vært et solid comeback. Men dessverre, Weezer anno 2001 framstår som et slags Offspring for viderekomne skateboardentusiaster, med ti korte låter som ikke evner å engasjere nevneverdig».

Weezer har tidligere spilt på Sentrum Scene i 1996. Nå kommer de rett fra Hultsfred-festivalen i Sverige, for i kveld å spille på Rockefeller. Les mer om Weezer på deres offisielle hjemmeside.