KOMMENTARER

Morsk Kim må bare se på at Kinas president dro til Seoul

Et sviende nederlag for den eksentriske og brutale diktatoren Kim Jong-un.

UNDER TVIL: Nord-Koreas leder Kim Jong-un er en av gutta, men under tvil. Her poserer sammen med offiserer under en prøveutskyting av en rakett  på mandag. REUTERS/KCNA Scanpix
UNDER TVIL: Nord-Koreas leder Kim Jong-un er en av gutta, men under tvil. Her poserer sammen med offiserer under en prøveutskyting av en rakett på mandag. REUTERS/KCNA Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er første gang i historien en kinesisk leder besøker Sør-Korea før han besøker sine formelt allierte i nord. Kim Jong-un har på forhånd sagt klart fra om hva han mener om møtet med å fyre av sju kortdistanseraketter forut for besøket.

For sånn snakker man også på moderne koreansk.

Den kinesiske presidenten Xi Jinpings besøk til Seoul understreker Sør-Koreas raskt økende diplomatiske og økonomiske betydning for Kina. Sør-Korea er en sjelden plante i Kinas naboskap. Kina har grensetvister med en rekke land, fra Japan i nord til Filippinene i sør. Med Sør-Korea - som er en nær alliert av USA fra Den kalde krigens tid - er det ingen grensetvister, selv om de sto på hver sin side under den bitre Korea-krigen fra 1950 til 1953.

Xi Jinping og den sør-koreanske presidenten Park Geun-hye skal delta på et forum for forretningsfolk, og Xi har en formidabel delegasjon av forretningsfolk med seg.

- Kina og Sør-Korea utfyller hverandre i high-tech og informasjonsindustrien sier Jin Bosong i det kinesiske handelsdepartementet til avisa South China Morning Post.

Økonomisk er det åpenbart at Kina har mye mer å hente med å samarbeide med Sør-Korea enn det lutfattige og industrielt tilbakestående Nord-Korea. Mens arve-diktator Kim Jong-un holdes på armlengs avstand i Beijing, så har Xi og Park møtt hverandre fem ganger siden de ble presidenter i fjor.

Park Geun-hye har allerede vært i Beijing, og Xi overrasket de fleste med å sende sine personlige bursdagshilsner til Park tidligere i år. Noen snakker om et gryende personlig vennskap. Det er i hvert fall snakk om etter hvert sterkt sammenfallende diplomatiske interesser.

Kontrasten til Nord-Korea er stor. Prinsen i det kommunistiske arve-dynastiet er enda mer uforutsigbar enn sin far og bestefar.

Han fyrer av atomprøvesprengninger for å feire bestefarens bursdag, og tester raketter for å feire nyttår, og - altså - for å si hva han mener om Xis besøk til Seoul.

I tillegg dreper han sin egen onkel, som ikke bare var onkel, men også den fremste diplomatiske kontakten til Kina, det uten sammenlikning viktigste landert for Nord-Korea.

Xis besøk til Seoul er et ganske klart uttrykk hvor frurtrerte kineserne er i forhold til den nord-koreanske lederen, som tok over etter at hans far døde i desember 2011.

Kim Jong Un har trosset klare kinesiske advarsler om både atomprøvesprengninger og rakettutskytinger. Kina og Sør-Korea finner hverandre også i sin skepsis til de økte militære ambisjonene til Japan under statsminister Shinz Abe. De har også til felles et sinne for at Japan verken har bedt Kina eller Korea tilstrekkelig om unnskyldning for krigsforbrytelsene under 2. verdenskrig.

SAMMEN I SØR: Kinas president Xi Jinping sammen med den sør-koreanske presidenten Park Geun-hye. (AP Photo/Kim Hong-ji, Pool) Scanpix
SAMMEN I SØR: Kinas president Xi Jinping sammen med den sør-koreanske presidenten Park Geun-hye. (AP Photo/Kim Hong-ji, Pool) Scanpix Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer