Morsom debut

BERGEN (Dagbladet): Fotokunstner Vibeke Sjøvoll (28) er midt i en knallstart: Rett fra endt kunstutdannelse tar hun verket «Make Me Laugh» med til Sør-Korea. Som spesialinvitert utstiller.

Vibeke Sjøvoll (28) var knapt nok ferdig utdannet ved Glasgow School of Art i fjor før hun ble invitert til å stille ut eget verk på den store biennalen i Kwangju i Sør-Korea.

- Et viktig karrieremessig steg, sier hun fornøyd.

Proffe klovner

Arrangørene har valgt en egen sang for biennalen, «Don't worry, be happy». Det passer Vibeke Sjøvoll utmerket når hun åpner sin del av utstillingen 29. mars. Hennes verk har fått tittelen «Make Me Laugh».

- Min historie handler om to klovner, den ene forsøker å få den andre til å le. Det går dårlig. Verket handler om kommunikasjon, vanskeligheter og tilfeldigheter. Det blir etter hvert ganske slitsomt å se på, sier hun.

Det er bare en gang den ene klovnen ler ordentlig, i resten av bildene viser hun et skeptisk smil. Det antyder vanskeligheten i all kommunikasjon, og vekker samtidig refleksjoner omkring kunstnerrollen. Verket er tidligere vist i Künstlerhaus Bethanien i Berlin.

- Jeg leide inn to profesjonelle klovner og ga den ene oppdraget å more den andre, uten andre instruksjoner. Deretter brukte jeg kamera aktivt.

Utstillingen er enkel å frakte med seg til Sør-Korea. Den består av to ganger 80 lysbilder av de to klovnene som spiller mot hverandre fra to hvite vegger i en krok.

Også i Moss

Foruten Sjøvoll deltar Reinhardt Søbye som eneste norske kunstner på Biennalen. Han er invitert til å delta i den delen av biennalen som omhandler forholdet mellom kunst og menneskerettigheter. Bare tre kunstnere fra Vest-Europa har passert nåløyet.

Vibeke Sjøvoll skal også delta på årets Momentum-biennale som åpner i Moss 20. mai.