Morsom og tragisk

«Hvem er redd for Virginia Woolf?» spurte Edvard Albee i sitt berømte teaterstykke. - Aller reddest var Virginia Woolf selv, svarer Bjørg Vindsetmo, i den første biografien om den myteomspunne damen på norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

59 år gammel vasset Virginia Woolf ut i elva med en tung stein i kåpelomma. Bare spaserstokken lå igjen etter henne på elvebredden. Hun var sin tids mest anerkjente kvinnelige forfatter, men en tragisk skikkelse: Angst og depresjoner gjorde henne i lange perioder sengeliggende.

- Hun var så redd for å bli til latter, det slet henne nærmest i stykker. Hver gang hun var ferdig med en bok, følte hun at det var et makkverk. Det jeg beundrer henne mest for var at hun klarte å holde ut, sier Bjørg Vindsetmo.

Førstedame

Woolf-boka er en av tre nye titler i Gyldendals monografiserie Ariadne. Hva en monografi er? En avhandling om et avgrenset emne, sier ordboka, et engasjert essay, ifølge forlaget. De øvrige er Marianne Egelands bok om Sylvia Plath og Thomas Hylland Eriksens om Darwin. I sistnevnte siteres for øvrig en glimrende beskrivelse av hva en vitenskapelig monografi bør inneholde: En elefant av empiri og en kanin av teori, brygget sammen slik at kaninsmaken kjennes i hver eneste bit.

Men altså: Virginia Woolf, av mange regnet som modernismens førstedame, og anfører for den såkalte Bloomsbury-kretsen - en litterær salong i London i begynnelsen av dette århundret, som i mytisk forstand kan minne om Kristiania-bohemen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer