Anmeldelse: Lars Saabye Christensen, «En tilfeldig nordmann»

Morsommere enn noen gang

Lars Saabye Christensen har skapt en politisk ukorrekt antihelt.

LARS SAABYE CHRISTENSEN: «En tilfeldig nordmann» er en samtidsroman som forteller den fulle og hele sannheten om Gordon Mo. Foto: NTB Scanpix
LARS SAABYE CHRISTENSEN: «En tilfeldig nordmann» er en samtidsroman som forteller den fulle og hele sannheten om Gordon Mo. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg kommer fra det forrige århundre,» sier Gordon Mo i en takketale til kollegene i Lars Saabye Christensens nye roman «En tilfeldig nordmann». Tid spiller alltid en viktig rolle i dette forfatterskapet. Særlig fortid. Barndom, oppvekst. Klokker som går i utakt eller baklengs. Nostalgi, vil enkelte mene.

I så måte er «En tilfeldig nordmann» en annerledes Saabye Christensen-roman.

Den er ikke bare en samtidsroman; den er også en samtidskritisk roman som våger å gå inn i brennbare debatter og tidstypiske tendenser. En kritisk idéroman, om man vil, med lag på lag av satire, besk humor og regelrett komikk. Tematisk har den mer til felles med romanen «Magnet» fra 2015 enn med de episke romanene «Beatles», «Halvbroren» og «Byens lys».

Forhenværende

«En tilfeldig nordmann» handler om akkurat det, en litt grå type på ca. 60, byråkrat i Landbruksdepartementet, ungkar og innehaver av et brunt hesteslips som ligger ubrukt i kontorskuffen i påvente av en forfremmelse. Den kommer aldri. Den takketalen Gordon Mo skal holde, ender i en katastrofe.

Romanfiguren Gordon Mo leder tankene hen på diverse Dag Solstad-karakterer, som Elias Rukla eller professor Andersen. Einstøinger, menn som liksom er blitt stående utenfor sin egen tid. Gordon Mo hører også til i gruppa «forhenværende mennesker». Men han nøyer seg ikke med å smelle paraplyen i drikkefontenen. Gordon Mo koker over.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer