SYKEHUSTHRILLER: Even Holt er til daglig kardiolog ved Bærum Sykehus. Nå har han skrevet en sykehusthriller sammen med forfattersøsteren, Anne Holt. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet
SYKEHUSTHRILLER: Even Holt er til daglig kardiolog ved Bærum Sykehus. Nå har han skrevet en sykehusthriller sammen med forfattersøsteren, Anne Holt. Foto: Nina Hansen/ DagbladetVis mer

- Morsomt å finne på originale drapsmetoder

Anne Holt angriper hjertestartere med datavirus.

||| (Dagbladet): Hver lørdag i sommer presenterer Dagbladet utdrag fra høstens mest imøtesette romaner. Utdragene publiseres på Db.no/litteratur mandagen etter.

Les utdrag fra «Flimmer» her.

I den nye boka «Flimmer», som kommer til høsten, har Anne Holt samarbeidet med legebroren Even. Han er kardiolog ved Bærum Sykehus og har hjulpet henne mye med drapsmetoder og medisinske finesser i tidligere romaner.

- Denne gangen hadde han en så god idé at jeg foreslo å spinne en roman rundt ideen, og å forsøke å gjøre det sammen. Jeg ble overrasket over hvor fruktbart samarbeidet var, sier Holt til Dagbladet.

Motivasjonen er viktigst
Ideen var å ta livet av hjertesyke ved hjelp av et datavirus som rammer hjertestartere. Dette er små datamaskiner som blant annet gir gjenopplivende støt ved hjertestans. Men hva skjer hvis hjertestarteren blir hacket? Det er utgangspunktet for thrilleren.

- Hvor viktig er det for en forfatter å finne på kreative drapsmetoder?

- Ikke viktig. Det er klart at det er ganske morsomt å finne på mer originale ting enn å stikke folk med kniv, skyte dem med pistol eller forgifte dem. Og her fant vi en pikant måte å gjøre det på, som aldri har blitt brukt før, sier hun.

- Men jeg mener at selve forbrytelsen er av underordnet betydning. Det viktigste er motivasjonen. Og i den sammenhengen er Rebecca viktig, sier hun.

Mye research
Rebecca er kvinnen vi møter i det nokså dystre utdraget fra boka. Forfatteren holder kortene nokså tett til brystet når det gjelder henne.

- Men i alle mine bøker har jeg en forkjærlighet for mennesker som livet har gått fullstendig skeis for. De er mer spennende enn de av oss det har gått nogenlunde bra for, mener hun.

Søskenparet har gjort uvanlig mye research i arbeidet med boka, både innen medisin og finansmarkedet. Her har Even vært god å ha, sier Anne Holt. Det er hun som har festet historien til papiret, men de har samarbeidet tett hele tiden.

- Det har vært en ekstremt spennende opplevelse. Å være forfatter er jo en ganske ensom jobb, så å jobbe sammen med noen er en avveksling, sier hun.

Ordentlig sykehusthriller
I et tidligere intervju med Dagbladet har de uttalt at romanen representerer noe nytt i norsk sammenheng. Det er den første ordentlige norske sykehusthrilleren.

- Her er det ikke tilfeldig at romanen finner sted på et sykehus. Den går helt til kjernen av virkeligheten som foregår på et konkret sykehus, sier hun.

- Du er ikke redd for å gjøre folk engstelige for å få operert inn hjertestarter etter å ha lest dette?

- Nei, for noe slikt som dette har aldri skjedd. Og vi er nesten hundre prosent sikre på at det aldri vil skje, sier Anne Holt.

- Men det som er morsomt, er at det er mulig!