Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Morsomt med moral

Familievennlig og morsom animasjonsfilm, med en forrykende finale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Har man sett en, kan det føles som om man har sett dem alle. Hva da? Animerte tegnefilmer fra Pixar og Dreamworks, selvfølgelig. Nok en gang møter vi snakkende, søte dyr, som er både ironiske og sarkastiske, og som utsettes for lattervekkende livsfarer på veien mot målet. Oppskriften er gitt, utfallet også.

En vinner siden 1928

Det betyr ikke at «Over hekken» ikke underholder. Menneskeapende dyr har tross alt vært en vinner siden 1928 og «Steamboat Willie», og «Over hekken» er tross alt basert på den tørrvittige tegneserien med samme navn.

Men siden Pixar og Disney lanserte tidenes første data-animerte langfilm, «Toy Story» i 1995, har historiemalen for amerikansk animasjonsfilm så å si vært som hogget i stein. Det eneste om egentlig gjenstår er å være påpasselig med ingrediensene. Filmene må inneholde akkurat en stor nok dose galskap, humor, varme og sjarm til å treffe både voksne og barn. Det gjør «Over Hekken».

Den frekke Vaskebjørnen RJ står i gjeld til grizzlybjørnen Vincent, og må skaffe til veie ei lang liste slikkerier før uka er omme. RJ reiser derfor inn til menneskeverden. På veien treffer han en gruppe naive skogsdyr, og utspekulert som han er, lurer han dem til å hjelpe seg.

Veltalende vaskebjørn

Gruppas leder, skilpadda Verne, fatter mistanke om RJs skjulte motiver, men lar seg likevel lede av den veltalende vaskebjørnen. Ferden inn i den skumle menneskeverdenen kan begynne.

Moralen i «Over hekken» er ikke til å komme bort ifra. Proklamasjonen om at vi skal spise for å leve og ikke leve for å spise, er klar og tydelig, og filmen sparker mot både sofaslaver, junkfood-konsumenter og SUV-eiere - ikke helt ulik tegneserien der, altså.

image: Morsomt med moral

Selv tittelen er moralsk anlagt, og spiller på lærdommen om at gresset ikke alltid er grønnere på den andre siden av gjerdet - eventuelt hekken.

På mange måter bringer «Over hekken» assosiasjoner til den klassiske tegnefilmer «Toy Tinker» fra 1949.

Galskapen overtar

Filmen som går på TV hver julaften, viser en klassisk feide mellom Snipp & Snapp og Donald, og er svært oppfinnsom i bruk av leketøy som kampredskaper. Filmen kan tolkes som en slags allegori på menneskets egoisme, idet Snipp & Snapp egentlig kun er ute etter et par nøtter. I tillegg til sin motstand mot storkonsum og egoisme, viser også skaperne bak «Over hekken» idérikdom når det gjelder morsom bruk av menneskeskapte redskaper. Ikke minst i de siste tjue minuttene.

Her tar galskapen overhånd, og anført av en overvektig, tynnhåret og skyteglad skadedyrbekjemper avsluttes filmen med en berusende finale.