PÅ VINGENE: Iron Maiden-vokalist Bruce Dickinson tok med seg fans og presse til Paris for en eksklusiv forhåndslytt av bandets nye plate «The Book of Souls». Foto: Torgrim Øyre / DAGBLADET
PÅ VINGENE: Iron Maiden-vokalist Bruce Dickinson tok med seg fans og presse til Paris for en eksklusiv forhåndslytt av bandets nye plate «The Book of Souls». Foto: Torgrim Øyre / DAGBLADETVis mer

Morten (30) om kjendispiloten: - Det hadde ikke gjort så mye om vi styrtet nå

Dro fra Cardiff til Paris på et fly stappfult av fans.

(Dagbladet): - Vi skal lande cirka samme plass som R101 styrtet i 1930, nemlig Beauvais utenfor Paris.

Bruce Dickinson (57) står i midtgangen av flyet han påstår er like gammelt som han selv og forteller om hva vi kan vente oss av den timeslange turen fra Cardiff til Paris.

Referansen til ulykken med det gigantiske luftskipet R101 er ikke tilfeldig, den er også tema for Iron Maidens lengste låt noensinne, «Empire of the Clouds». Avslutningsnummeret på bandets nye plate.

Sniklytt Før avgang har 150 fans fra hele kloden, konkurransevinnere og bransjefolk samlet seg ved gate 11 hvor Bruce Air Flight 666 skal ta dem til Paris for en eksklusiv sniklytt av Iron Maidens 16. plate, «The Book of Souls». Bandets maskot, Eddie, sees i alle mulig varianter og en liten slepebrøler i vinduskarmen spiller Iron Maiden-låter som kan relateres til det å være i lufta. Enten det dreier seg om stridspiloter eller gamle greske sagn om folk som bygget vinger av fjær. Den typen. 

FLIGHT 666: Bruce Dickinson hilser på passasjerene. Foto: Torgrim Øyre / DAGBLADET
FLIGHT 666: Bruce Dickinson hilser på passasjerene. Foto: Torgrim Øyre / DAGBLADET Vis mer

46 år gamle Elliot Rogoff fra Denver ba om en times betenkningstid da han fikk telefon fra fanklubben med beskjed om at han var en av de  som var trukket ut til å kunne få kjøpe seg med på turen. Og han måtte komme seg til Cardiff for egen maskin.

- Jeg fikk tårer i øynene når telefonen kom, men jeg måtte jo sjekke med jobben og familien om det var ok at jeg dro. Også har jeg aldri vært utenfor USA før, sier han.

- Er et ok at bandet selger dyre lyttepartypakker til fansen?

- Jeg skulle jo ønske at vi fikk fly det ordentlige Ed Force One-flyet som bandet brukte selv på turné, innrømmer Elliot.

Danske Rasmus har flydd med Bruce Air flere ganger tidligere. Med sine 5200 Maiden-artikler har han også, i følge Guiness-rekordbok, verdens største Maiden-samling. For Rasmus er det å se selve studioet som lokker.

- Jeg har jo flydd med Bruce før, det er fantastisk, det, men denne gangen er det å få besøke studioet hvor bandet faktisk har spilt inn en plate det store for meg. Det har jeg aldri vært med på før, sier han.

Jernjomfrutur 30 år gamle Morten Steen fra Eidsberg i Østfold har vært Maiden-fan storparten av livet og aldri sittet i et flysete før. Da han vant en konkurranse som ga ham en gratisbillet på Flight 666 til Paris, var det åpenbart at barrieren måtte brytes.

- Jeg trengte et spark bak. Og når jeg først skal ut og fly er det jo ekstra beroligende at det er Bruce Dickinson som skal fly. Det hadde dessuten ikke gjort noe om vi styrtet nå, vi hadde jo gjort det med ham, forteller Steen med stor overbevisning i stemmen.

Bruce Dickinson spiller noen ugjenkjennelige Maiden-riff på en kazoo og ber folk spenne setebeltene. På overfarten serveres det Trooper-øl og man kan høre gjentatte «scream for me, Flight 666» over calling-anlegget. Landingen er måtelig humpete, men kaptein Dickinson får selvsagt larmende applaus fra fansen.

Vel fremme på Beauvais flyplass blir følget skysset i busser til studioet der det store skal skje. Guillaume Tell-studioet er en konvertert art deco-kino med galleri og mørkerød fløyel som draperer veggene. Det bys på kanapeer, franske oster og mer ...Trooper-øl.

Eufori Noen timer senere er lytteseansen unnagjort og fansen behørig smurt. Stemningen på fortauskanten utenfor studioet er nesten andektig.

JERNJOMFRUTUR: Morten Steen fra Eidsberg hadde verken hørt den nye Maiden-plata eller sittet i et fly før han vendte nesa mot Bruce Air og Paris. Foto: Torgrim Øyre / DAGBLADET
JERNJOMFRUTUR: Morten Steen fra Eidsberg hadde verken hørt den nye Maiden-plata eller sittet i et fly før han vendte nesa mot Bruce Air og Paris. Foto: Torgrim Øyre / DAGBLADET Vis mer

Elliot som har brukt rundt 30.000 kroner på reisen skulle dog ønske at man hadde fått mer tid med hovedpersonen, Bruce Dickinson.

- Jeg hadde håpet å få ta han i hånden og si et forsinket «gratulerer med dagen» og at jeg er glad for at han vant over kreften, sier Elliot. Men å få høre hele plata i studioet den ble spilt inn ga meg gåsehud over hele kroppen. Også er det helt fantastisk å få møte så mange likesinnede fra hele verden.

Morten Steen deler opplevelsen.

PÅ LANGTUR: Elliot Rogoff hadde tatt turen helt fra Denver. Han hadde aldri vært utenfor USA tidligere. Foto: Torgrim Øyre / DAGBLADET
PÅ LANGTUR: Elliot Rogoff hadde tatt turen helt fra Denver. Han hadde aldri vært utenfor USA tidligere. Foto: Torgrim Øyre / DAGBLADET Vis mer

- Å komme inn i studioet var som å trå inn i en annen verden, sukker han. Det låt veldig Maiden, men også veldig komplisert. Nesten orkestrert. Jeg gikk gjennom hele følelsesregisteret. Jeg måtte holde både gråt og skrik igjen.  

- Kommer du til å sette deg på et fly igjen?

- Ja, takket være denne turen, har jeg innsett at jeg må komme meg mer rundt. Det er flere barrierer som må brytes, sier Steen, før han spaserer ut i Paris-natten, en jomfruflytur og en Maiden-plate rikere.