Morten Abel konge i plate-Norge

Ingen har solgt flere plater i 2001 enn Morten Abel. Abel kuppet julesalget, og scoret årets bestselger i et plateår preget av få storselgere og mange suksessrike norske nykommere.

«...but babe I'm the dude of all dudes» synger Morten Abel på «I'll Come Back And Love You Forever». Abel tenker stort - ikke minst om seg selv. Han er popstjernen med stor S: oppfører seg som en, synger som en og selger som en.

  • Oversikten over årets mestselgende plater, hentet inn av Dagbladet i dagens avis, viser at Abel ble «the dude of all dudes» også i 2001. Den stadig fornybare veteranen danket ut både hitsamlinger, Pink Floyds gamle svisker, Anastacias internasjonale bestselger og karriereoppsummeringen til hele Norges Sissel.

  • I et år preget av samleplater med et lass internasjonale stjerner av ymse valør (fra Madonna til Roland Cedermark!), og en rekke norske salgsskuffelser, er det gledelig for Musikk-Norge at årets storselger er en samling nye sanger med en lokal helt.
Abel kla rer gang på gang å skape forventning og entusiasme. Mens publikum i stadig sterkere grad vender ryggen til artister de gladelig brukte penger på ved forrige korsvei, løper folk til butikkene når den folkelige eksentrikeren Abel kommer med ei ny plate.

  • Årets julesalg har også vist at Sissel Kyrkjebø fortsatt har en veldig sterk posisjon i det norske platemarkedet.
I kjølvannet av høstens omfattende norgesturné har over 100000 nordmenn plukket opp hennes «In Symphony»-album.

  • De to eneste artistene som har passert den magiske 100000-grensen, er på toppen av det hele begge under Arne Svares managervinger.
Svare har også kunnet konstatere at «In Symphony» har solgt ytterligere 100000 utenfor Norges grenser. Plata har gått i 40000 i Sverige og 60000 i fru Skollers nye hjemland. I Danmark lå Sissel på tredjeplass på hitlistene de n siste uka før jul. Dermed har hun etablert seg som et stort skandinavisk navn, på tross av at forsøket på verdenslansering tidlig på året mislyktes. Her til lands har hun ennå til gode å unngå sekssifrede tall. Alle hennes sju album siden debuten med «Sissel» i 1986 har gått i over 100000. Ingen andre norske artister kan vise til noe liknende.

  • Plateåret 2001 var ellers et tøft år for musikkbransjen.
Den globale salgsnedturen nådde også det norske markedet med stor kraft. En salgssvikt første 11 måneder på 60 millioner kroner er betydelig for en såpass liten bransje som den norske. Også de aller fleste norske utgivelsene solgte mindre enn forventet. Resultatet ble oppsigelser både i Edel Records og i Kirkelig Kulturverksted.

  • Trøsten er at 2001 ble året da det lenge varslede generasjonsskiftet i norsk musikk materialiserte seg.
Debutantene Röyksopp, Cape, Sondre Lerche og Kings Of Convenience solgte alle til gullplate. Pene tall kan også andre unge artister som Klovner I Kamp, Kaizers Orchestra, Madrugada, Ice, Zuma og Katthult vise til.

  • Årets egentlig komet må likevel sies å være Heidi Hauge.
Den enkle countrydama fra Skien mottok tre gullplater i løpet av 2001. Men det beviste hun at Norge fortsatt er annerledeslandet der kultartister av alle slag får vokse og leve godt.

<B>BESTSELGER:</B> Morten Abel kom tilbake og ble elsket for sitt nye album «I'll Come Back And Love You Forever». Plata ble årets bestselger på det norske platemarkedet.