Morten Abel romandebuterer

Morten Abel går fra musikken til litteraturen, og åpner med det et underfundig univers for sine lesere. Forlaget beskriver boka som en herlig original og morsom roman.

FÅR SKRYT: Ifølge forlaget klarer Morten Abel på sjeldent vis å finne språk for
den merkeligste tanker og innskytelser. — Jeg har brukt min egen kunnskap
med bakgrunn i alt jeg har lest og lært, sier Abel om
boka som kommer ut om en drøy måned.
Alle foto: ERLING HÆGELAND
FÅR SKRYT: Ifølge forlaget klarer Morten Abel på sjeldent vis å finne språk for den merkeligste tanker og innskytelser. — Jeg har brukt min egen kunnskap med bakgrunn i alt jeg har lest og lært, sier Abel om boka som kommer ut om en drøy måned. Alle foto: ERLING HÆGELAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hva menes med det?

— Det må være det originale uhemmede språket, sier Abel og ler. Jeg tror det er en fordel å være helt fersk, for da er man ofte uredd og uhemmet, sier debutforfatteren til Dagbladet.

— Hvordan vil du selv beskrive boka?

— Tja... jeg synes forlaget beskriver den godt, jeg. Hadde jeg vært forfatter i 20 år skulle jeg nok klart å beskrive den selv, sier Morten Abel.

Boka «Temmelig mye juling» slippes i månedsskiftet septemberoktober, og en av Norges største artister tar det første steget fra låtskriving til romanskriving.

Lyst til å skrive mer
Morten Abel har fått sansen for formatet.

— Det har vært en befrielse å skrive boka. Det er helt annerledes enn å skrive låter. Lettere på den måten at jeg aldri sto helt fast, sier han og legger til at han aldri har hatt ambisjoner om å skrive en roman.

— Men jeg var spent på om jeg kunne klare det.

Tanken om å skrive bok fikk Abel for tre år siden. Så begynte han å tenke på innholdet.

— Jeg sendte førsteutkastet til kompisen min, forfatteren Håvard Rem, som henrykt sa at dette må du gi ut. Og dermed fikk jeg fart på meg.

Parallelle univers
Størstedelen av handlingen utspiller seg i USA og hovedpersonen Stefan Lot er full av kjærlighet til den amerikanske urbefolkningen. Til tider deler handlingen seg på schizofrent vis i tre parallelle historier: En fotballkamp mellom to indianerstammer, et syrisk angrep på israelittene i profeten Elias? tid, og en ferjetur nedover elva Styx — en dødselv fra den greske mytologien.

— Hva inspirerte deg til å skrive boka?

— Livet, svarer Morten Abel.

Forlaget beskriver hovedpersonen som en dypt egoistisk person med sosiopatiske trekk. Samtidig er han selvkritisk, ærlig og full av kjærlighet til menneskeheten.

— Er det noen likheter mellom deg og Stefan Lot?

— Nei, han er ikke en jeg kjenner meg igjen i. Han er en karakter i slutten av 20-åra som jeg har gått og grublet på og som har blitt forma etter hvert, sier debutforfatteren som ikke vet hvor mange bøker han har lest i løpet av sitt liv — men det er mange.

— Bøker beriker livet mitt

Leselysten utviklet han som liten, og han har alltid ei bok for hånden. Aller helst skjønnlitterære bøker, men også fakta.

— Jeg har vært heldig som oppdaget bøker så tidlig. Det er en stor og viktig del av livet mitt. Ingenting slår en god roman. Bøker løfter meg og beriker livet mitt.

Morten Abel er svært avslappet til at anmelderne skal ta fatt på den litt over 300 sider tykke boka.

— Jeg må ærlig innrømme at det har jeg ikke tenkt så mye på. Jeg er bare fornøyd med at jeg har skrevet ei bok, og håper på fair play.

- Hvem passer den til?

— De som har et åpent nysgjerrig spenningssøkende sinn.

NORMALT ARBEID: Morten Abel på scenen i Folken i Stavanger.
NORMALT ARBEID: Morten Abel på scenen i Folken i Stavanger. Vis mer

MORTEN ABEL (46)

•Vokalist og låtskriver.
• Tidligere vokalist i The September
When.
• Har til sammen solgt mer
enn én million album som
soloartist og med bandet The
September When.
• I høst kommer hans debutroman
«Temmelig mye juling»
Morten Abel romandebuterer
Morten Abel romandebuterer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer