Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Morten Abel tilbake etter dvalen

44-åringen har vært lite å se de siste to årene. Til høsten er han klar med nytt album.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): -  Livet mitt styres mye av den siste konserten eller den siste miksen. Akkurat nå er jeg i kjempehumør. Det har vært jævla mye energi på scenen, sier Morten Abel (44).


I går spilte han på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg. Konserten var en av svært få Morten Abel gjør denne sommeren. Han kaller det oppvarming til høstens nye album - det første på tre år.

Med sitt nye band buret han seg inn i studio i London, filte og gnikket på låtene, gjorde innspilling på innspilling. Men innelivet har båret frukter. Abel er storfornøyd.

- Musikken er jævla mye mer energisk enn før, sier han.

- Du blir stadig eldre, men lager yngre musikk?

- Det kan du godt si.

Storm

Han er kalt «Norges største entertainer» gang på gang. Siden starten med bandet Mods, udødeliggjort gjennom karaokeslageren «Tore Tang», har Morten Abel solgt flere hundre tusen plater.

 TILBAKE: Til høsten kommer Morten Abel med nytt album, som foreløpig ikke har fått noe navn. I går spilte han på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg. Foto: Kristin Svorte
TILBAKE: Til høsten kommer Morten Abel med nytt album, som foreløpig ikke har fått noe navn. I går spilte han på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg. Foto: Kristin Svorte Vis mer

The September When snakker han gjerne om, men ikke om sine første år som artist.

- Mods var ikke meg, det var en annen person som jeg ikke kjenner i det hele tatt, sier Morten Abel. -  Du har vært 26 år i underholdningsbransjen. Er det noe du angrer på?

- Nei, egentlig ikke. Det eneste må være at noen ting har gått for raskt.

Det har til tider stormet rundt ham. Et eksempel er den famøse konserten i Drøbak i 2000. Morten Abel gikk amok på scenen, spyttet på publikum og knuste utstyr for store verdier. Arrangørene sa han virket sterkt ruset.

- Det var også han andre som jeg ikke kjenner lenger. Du kan sikkert få et intervju med ham også, sier Morten Abel og ler.

Har falt på lista

Morten Abel møter Dagbladet i armybukser, med gul skjorte under sort vest og matchende gule joggesko. Og så store solbriller, selvsagt. Moteekspertene har kåret ham til Norges mest velkledde både i 2004 og 2005, men på årets liste er han helt nede på 14. plass.

- Hva har skjedd?

- Nei, jeg får skjerpe meg da, sier Morten Abel.

- Finn Schjøll er på tredje plass, er ikke det litt flaut?

- Jeg vet ikke hvem Finn Schjøll er.

- «Blomster- Finn». Han kjenner du vel?

- Nei, jeg har ingen anelse. Og så jeg som er så glad i blomster. Men ikke skriv at jeg ikke visste hvem han er.

Bruker tid på datteren

Når han ikke jobber i studio, reiser Abel gjerne til barndomstraktene i Bodø. Der har han et lite sted han kan sitte i fred og skrive musikk.

- Jeg vet ikke hva som er best med Nord-Norge, naturen eller menneskene. Jeg får si begge deler, så jeg får komme igjen, ler han.

Stor norgesturné blir det ikke før neste vår. Morten Abel gleder seg, men har ingen problemer med å slå i hjel ventetida. Hjemme venter nemlig et kjært barn med mange navn: Ella Dorthea Joppeline Navaho Snowflake Abel Sandnes Knutsen.

- Datteren min på tre er den største gleden og det største savnet når jeg er borte. Hun slår egentlig alt annet. Jeg er en svært heldig mann, sier Morten Abel.

- Har det å få en datter endret deg på noen måte?

- Nei, egentlig ikke. Men det gir visse forpliktelser, og jeg har bygd studio hjemme slik at jeg kan være mye der. Jeg synes det er veldig kjekt å ha nærkontakt med barneverden. Jeg kommer aldri til å bli voksen, sier Morten Abel.

Tidløs kunst

Han er blitt mer opptatt av detaljer med åra. Det er blant annet derfor det har tatt så lang tid å få ut den nye plata. Noe navn på plata har han ennå ikke grublet seg fram til.

- Jeg vil gjøre mitt aller beste. Det lages så mye elendig popmusikk i dag. Musikken min skal ikke bare være et enkelt danserykk, den skal gi deg noe, sier Morten Abel.

- Du prøvde deg så vidt som skuespiller i filmen «Hodet over vannet» tilbake i 1993. Kunne du tenke å gjøre det igjen?

- Ja, gjerne. Det er en veldig sterk uttrykksform. I går så jeg favorittfilmen min, «Taxi Driver», for 100. gang. Det er tidløs kunst. Jeg vil at platene mine skal være som «Taxi Driver», sierAbel.