Morten Abel

I fotball ville noen av låtene vært skuddforsøk fra 20 meter som går til innkast. Men Morten Abel er for god til å gå av banen uten scoringer.

CD: Samlet salg på 320000 av Morten Abels to siste plater taler for seg: Han er Norges popkonge. Men dette er lyden av popkongen som forskrever seg i et forsøk på å gjøre seg mer spennende enn han faktisk er.

Nå kom jo Abel skjevt ut med sitt fjerde soloalbum. Radiosingelen «The Birmingham Ho» er ikke blitt bedre med tida. Den er snarere av et kaliber som gjør det vanskelig å motstå fristelsen til å «gjøre en Greil Marcus» og spørre: hva slags drit er dette?

Plata har enda et par blemmer: Reggaeinspirerte «Elephant Man» har et greit refreng, men er for øvrig en ikke-låt ut ifra regulær Abel-melodistandard. Sistelåta «I'll Be Good» er teknosynthgospel med heliumstemmer, type Moby fra helvete.

Hvis den hip hop-inspirerte, r&b-leflende og eventyrlystne Abel ville vise seg fram med en utypisk og god førstesingel, kunne han valgt seg «Inparticular» (eller embadiggella som det blir med mannens unike engelskuttale). Karismatisk groove, dypskitten basslinje, snedige produksjonsdetaljer og et kledelig feminint refrengløft fra Siri «Sissy Wish» Wålberg.

I den andre enden finner vi en Morten Abel på frierferd inn i, av alle ting, Eagles- og Dylan-aktig countryrock. Den banjoplukkende storyteller-låta «Mr. Innocent» og den slepende «Knocking On Heaven's Door»-aktige «Gravedigging» er greie poplåter, men ideen om Morten Abel i en jovial jeans-bart-og-cowboyhatt-rolle byr imot.

Innimellom disse ytterpunktene finnes det sanger av den typen som har gjort Abel til allemannseie. «Winterland», «Trendsetter» og «Cecilia Carter» kan alle bli nye folkefavoritter, tiltalende i all sin enkelhet.

Om skjæringspunktet mellom det streite, det eksperimentelle og det tullete er noe blivende sted for Morten Abel, kunstnerisk så vel som kommersielt, er tvilsomt. Men man må jo bare beundre mannen hvis han klarer å få over hundre tusen til å være med på leken denne gangen også.

«Being Everything, Knowing Nothing» er i salg fra mandag.