Morten synger ut

HARSTAD (Dagbladet): I går stakk Morten Abel til havs med skuta «Anna Rogde», mens han bannet på perfekt bodødialekt. I kveld synger han ut med strykere og blåsere i festspillbyen Harstad.

- Poenget er å hele tida lære noe. Holde spenningen oppe. Hvis ikke, er det lett å stivne. Denne oppsetningen blir jævlig bra, lover rockestjernen fra Stavanger.

I en alder av 38 år bestiger Abel sitt kanskje sprekeste og mest kreative punkt i karrieren - samtidig som han spiller inn oppfølgeren til megasuksessen «Here we go then, You and I».

Visjonen om å gjøre noe nytt og helt annerledes sørget nylig for å sende Morten Abel strippet ut på landeveien med selskap av gitaren.

Kort etter slo han over til den andre ytterligheten - og koblet seg med Norsk Universalorkester. Et samarbeidsprosjekt mellom ham og et knippe distriktsmusikere fra Nord-Norge.

Resultatet blir å høre i kveld - for smekkfullt hus i festspillbyen Harstad.

- Det blir tøft, gjentar Abel.

Ingen «verstinger»

Hans egne rockelåter kommer i helt ny innpakning. Backet av en cello, en bratsj, to fioliner, en barytonsaks, en sopransaks, to trompeter, et piano, en gitar og et trommesett skal Abel framføre 12- 14 av sine egne låter.

- Det blir kjente låter, og det blir låter jeg aldri før har framført på en scene, sier Abel.

- «Tore Tang», til og med?

- Nei, ingen låter fra Mods. langt tilbake i tid nekter jeg å gå, smiler Abel.

Han lover imidlertid låter fra September When-epoken, Peltz-tida og karrieren som soloartist.

- Hvordan høres ei låt som «Bullet me» ut med strykere og trompeter?

- Den spiller jeg heller ikke. Vi har prøvd å holde oss unna «verstingene», ler Abel.

- Kan det bli plate av prosjektet?

- Vi får se. Vi tar opp konsertene i Bodø. En eller annen gang må også jeg gi ut laivplate.

Nytt soloalbum

Etter to festspillkonserter i Harstad tar Morten Abel en pause før han flytter Norsk Universalorkester litt sørover - og gjør to nye jobber under Nordland Musikkfestuke i Bodø. For øvrig Abels fødeby og åsted for hans oppvekst fram til 15-årsalderen, da han gjorde siddis av seg.

Derav den tilnærmet perfekte bodødialekten.

- 2- 2 mellom Viking og Glimt må ha passet deg perfekt?

- Fotballag må ha en ideologi. Det mangler både Glimt og Viking. Jeg liker ikke middelmådighet, sier Abel - som for tida også spiller inn nytt soloalbum.

<B>NYE FARVANN:</B> Morten Abel utfordrer seg selv; i går dro han til sjøs, i dag synger han med orkestermusikere.