Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Morten Traavik bryter samarbeidet med Nord-Korea: - Jeg har fått drapstrusler fra min beste nordkoreanske venn

Kunstner Morten Traavik sier at det er umulig å fortsette kontakten med Nord-Korea.

KUTTER KONTAKT: Morten Traavik har nylig vært i Nord-Korea, hvor han i et tiår har lagt til rette for kulturutveksling. Nå er det slutt. Foto: NTB Scanpix
KUTTER KONTAKT: Morten Traavik har nylig vært i Nord-Korea, hvor han i et tiår har lagt til rette for kulturutveksling. Nå er det slutt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig tilbake etter et tidagers opphold konkluderer Traavik med at forholdene for tiden ikke ligger til rette for meningsfull kulturutveksling

– Når det er istid, så fryser jo ting. Vi har møtt mistenksomhet fra alle hold, også fra dem vi samarbeidet med tidligere, og jeg har sågar fått drapstrusler fra min beste nordkoreanske venn, sier Traavik til NRK.

Traavik har gjennom åtte år forsøkt å bygge bro mellom Nord-Korea og Vesten gjennom til dels omstridte kulturprosjekter. Han lot nordkoreanske barn spille Kardemomme by under festspillene i Bergen, og han arrangerte den aller første rockekonserten i Pyongyang.

KUNST I NORD-KOREA: Morten Traavik har lenge samarbeidet med Nord-Korea. Foto: NTB Scanpix
KUNST I NORD-KOREA: Morten Traavik har lenge samarbeidet med Nord-Korea. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Nå har vi kjempet i ti dager for å få noe ut av det siste prosjektet som kunne være en kulturutveksling verdig. Men under de rådende arbeidsforhold er ikke dette mulig, sier Traavik. Han forteller om mange krasse ordvekslinger med de lokale samarbeidspartnerne.

Behandlet som straffedømte

– Jeg måtte be dem slutte å behandle oss som straffedømte, forteller han.

Traavik var i Nord-Korea under den siste, og internasjonalt fordømte, prøvesprengningen og fant det «litt spesielt» å kjenne at hotellsengen ristet av jordskjelv utløst av sprengningen.

– Jeg er stolt av det vi ha fått til, og jeg er fortsett tilgjengelig dersom det skulle bli slik at forholdene normaliserer seg. De som har kritisert oss gjennom alle år, har ikke fått rett. Deres form for kontakt har ikke brakt partene en centimeter nærmere hverandre, så vidt jeg kan se, sier Traavik.

Nord-Korea bekreftet i helga atomprøvesprengningen og at den var «fullstendig vellykket», ifølge statlig nordkoreansk TV.

Nord-Korea sier at hydrogenbomben som de testet, kan plasseres på en interkontinental ballistisk missil, og at testen ble gjennomført for å «undersøke og bekrefte treffsikkerheten og troverdigheten» til teknologien sin.

Ifølge AFP var atomprøvesprengningen 9,8 ganger kraftigere enn forrige test. Kraften til den forrige bomben, som ble testet i fjor, ble mål til 10 kilotonn, tilsvarende 10 000 tonn TNT.

Førte til jordskjelv

Det var rundt klokka 05.30 natt til søndag at det ble registrert et kunstig jordskjelv med styrke på 6,3 i de nordlige delene av Nord-Korea. Både japanske og sørkoreanske myndigheter antar at jordskjelvet er som følge av en atomprøvesprengning.

Atomprøvesprengningen er den sjette Nord-Korea har gjennomført.

Også den amerikanske jordskjelvvarslinga USGS melder at jordskjelvet kommer av atomprøvesprengningen.

«Mulig eksplosjon, nær stedet der Nord-Korea har gjennomført atomeksplosjoner tidligere. Hvis dette var en eksplosjon kan ikke USGS fastslå hva slags type, om det var kjernefysisk eller andre mulige typer», skriver USGS på sine nettsider.

Ifølge Kinas jordskjelvvarsling skal det ha skjedd to jordskjelv med åtte minutters mellomrom, skriver The Guardian.

KCNA skriver at Kim uttalte at hydrogenbomba var «et kjernefysisk våpen med supereksplosiv kraft laget ved egen innsats og teknologi».

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!