Morten Traavik bryter samarbeidet med Nord-Korea: - Jeg har fått drapstrusler fra min beste nordkoreanske venn

Kunstner Morten Traavik sier at det er umulig å fortsette kontakten med Nord-Korea.

KUTTER KONTAKT: Morten Traavik har nylig vært i Nord-Korea, hvor han i et tiår har lagt til rette for kulturutveksling. Nå er det slutt. Foto: NTB Scanpix
KUTTER KONTAKT: Morten Traavik har nylig vært i Nord-Korea, hvor han i et tiår har lagt til rette for kulturutveksling. Nå er det slutt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nylig tilbake etter et tidagers opphold konkluderer Traavik med at forholdene for tiden ikke ligger til rette for meningsfull kulturutveksling

– Når det er istid, så fryser jo ting. Vi har møtt mistenksomhet fra alle hold, også fra dem vi samarbeidet med tidligere, og jeg har sågar fått drapstrusler fra min beste nordkoreanske venn, sier Traavik til NRK.

Traavik har gjennom åtte år forsøkt å bygge bro mellom Nord-Korea og Vesten gjennom til dels omstridte kulturprosjekter. Han lot nordkoreanske barn spille Kardemomme by under festspillene i Bergen, og han arrangerte den aller første rockekonserten i Pyongyang.

– Nå har vi kjempet i ti dager for å få noe ut av det siste prosjektet som kunne være en kulturutveksling verdig. Men under de rådende arbeidsforhold er ikke dette mulig, sier Traavik. Han forteller om mange krasse ordvekslinger med de lokale samarbeidspartnerne.

Behandlet som straffedømte

– Jeg måtte be dem slutte å behandle oss som straffedømte, forteller han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer