Morten Tyldum: - Alle gråt

Fikk Oscar for beste manus.

LOS ANGELES (Dagbladet): Den norske regissøren Morten Tyldums film «The Imitation Game» vant Oscar for beste tilrettelagte manus i natt.

 - Det var en fantastisk seremoni. Det er bare så stort å være der. Å gå inn på Dolby Theatre å være blant så mange flinke filmskapere og i tillegg være nominert til åtte Oscar, da er det selvfølgelig ekstra stort at vi vant manuspris, sa Morten Tyldum til Dagbladet etter prisutdelingen.

• Se alle Oscar-vinnerne her!

Følsom tale Det var manusforfatter Graham Moore som hentet prisen på scenen i Los Angeles i natt. «The Imitation Game» var Moores første manus, og første gang han jobbet med Morten Tyldum. Han holdt en svært følelsesmessig takketale.

- Jeg holdt på å ta livet mitt fordi jeg ikke passet inn. Til alle der ute som ikke synes dere passer inn - det gjør dere, sa han.

Morten Tyldum forteller at det var et stort og rørende øyeblikk.

- Graham sin tale var eksepsjonell! Han har blitt en så god og nær venn, og jeg vet hvor mye dette er for ham. Det var ekstremt rørende, alle vi som satt sammen gråt. Det var et stort øyeblikk. 

- Manusforfatter Graham fortalte blant annet hvordan han hadde slitt i barndommen og at han også hadde prøvd å ta livet sitt. Var du forberedt på hva han skulle si?

- Nei, ikke i det hele tatt. Jeg visste at han hadde slitt veldig i barndommen, men at han har forsøkt å ta livet sitt visste jeg ikke. At han kommer med det i takketalen på Oscarutdelingen er ganske heftig. Jeg tror det betyr så mye for mange som sliter å se at det går an å nå så langt. 15 år etter kan man stå der med en Oscarstatuett i hånda.

Håper på mer samarbeid Både manusforfatter Graham Moore og den norske regissøren håper det velykkede samarbeidet vil by på mer jobbing sammen i framtida.

- Han har vært helt fantastisk å jobbe med. Vi har jobbet sammen i seks måneder. Jeg er så glad og så stolt. Det er det perfekte å vinne den, vi er så godt fornøyd.

- Man skal ikke kimse av åtte nominasjoner, men er du skuffa over at du ikke fikk med deg en statuett hjem selv?

- Nei, egentlig ikke. Jeg var helt sikker på at beste regi ville gå til Alejandro G. Iñárritu («Birdman» journ anm) eller Richard Linklater («Boyhood»). Begge to er veldg fine og hyggelige fyrer. Det var veldig spennende med beste film, det må jeg si. Men når du sitter der og ser alle de nominerte, alle de fantastisk fine filmene, og vet at din film er blant dem, er det en helt utrolig følelse. Vi fikk åtte nominasjoner i alvorlig gode kategorier, så betyr det at filmen er godt likt og verdsatt av akademiet. Da er det umulig å ikke være fornøyd, sier Tyldum.

Selv om det ikke ble en egen statuett til Morten Tyldum, innrømmer den norske regissøren å ha tatt på Oscarstatuetten manusforfatteren fikk.

- Ja, jeg har tatt på den ja. Graham satt rett ved siden av meg. Janne (kona, journ anm) tok bilde av den og la det på facebook.

Sammen med de andre Oscargjestene avslutter Morten Tyldum og kona den store kvelden på Vanity Fairs fest og deretter Madonnas eksklusive fest «The Party».

- I kveld tror jeg alle slipper alt løs. Alvoret er over og nå kan vi bare slippe ut håret og ha det kjempegøy!