Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Morten Tyldum: - Jeg har ikke noe behov for å leve et glamorøst liv

Nordmannen storfavoritt til Oscar.

(Dagbladet): - Altså, jeg er uredd som person og ærlig talt driter jeg i hvordan jeg blir oppfattet på settet. Jeg er engasjert, og jeg både ler og gråter i monitoren. De jo så innmari korrekte på engelske filmsett. De har bare godt i at noen røsker litt i dem.

Regissør Morten Tyldum (46) har akkurat blitt konfrontert med skuespiller Benedict Cumberbatch' karakteristikk av ham som en mann som drikker alt for mye kaffe og forvandles til et «sukkermonster» når det røyner på.

De to har jobba intensivt sammen om filmen «The Imitation Game», den sanne historien om det ulykkelige mattegeniet Alan Turing (1912-1954) som knekte tyskernes sambandskoder under krigen.

Kan vinne Oscar Filmen, som har norsk premiere 1. juledag, har fått en enorm mottakelse overalt der den er vist, og er blant de aller største favorittene til neste års Oscar-priser i høythengende kategorier som beste film og beste regi. I møtte Tyldum norsk presse i Oslo.

- Men «sukkermonster»? Jeg vet ikke, jeg blir vel heller et koffeinmonster, kanskje. Det var en intensiv filminnspilling med mange lange dager og jo, jeg er glad i kaffe. Når man har drukket 20 kopper og er overtrøtt kan noen enhver bli litt utydelig, ler nordmannen som er blitt ett av de heteste nye reginavnene i amerikansk filmbransje.

Det var da de aller siste scenene i filmen skulle skytes at tårekanalene åpnet seg for alvor.

Turings innsats for å dekryptere nazistenes såkalte enigmamaskin kan ha forkortet Den andre verdenskrig med flere år og spart tusenvis av liv; hans forskning ble grunnleggende for utviklingen av moderne datamaskiner.

Men selv ble han dømt for sin homoseksualitet, tvangsmedisinert og endte med å ta selvmord.

- Det var heftige scener å lage, og både Benedict og Keira Knightley er fantastiske skuespillere. Vi hadde levd med Turing så lenge, og spilt inn filmen på mange av stedene de faktisk skjedde. Alle kunne sette seg inn i hvordan Turing må ha hatt det. Sånn er det å lage film om virkelige mennesker, sier Tyldum.

Uvirkelig Han debuterte med Buddy i 2003 og lagde en av Varg Veum-filmene i 2008. Det var imidlertid etter å ha regissert «Hodejegerne» i 2011 at utlandet fikk opp øynene for den norske regissøren.

Nå bor han med familien i luksusvilla i Hollywood og kan velge og vrake i prosjekter og skuespillere.

Da The Hollywood Reporter skulle gjøre sitt årlige rundebordsintervju med de verdens fremste regissører, satt Tyldum og så seg rundt på Bennett Miller, Christopher Nolan, Mike Leigh, Angelina Jolie og Richard Linklater.

- Det var et uvirkelig øyeblikk. Jeg har ikke noe behov for å leve et glamorøst liv, men noen vil sikkert synes at det er det vi gjør. Ja, vi har et stort hus med svømmebasseng, vi bor i et bra strøk og jeg går i møter med store stjerner. Men samtidig har vi en seksåring som skal på skolen, vi må stå opp om morgenen og vi prøver generelt å ha så mye hverdag som mulig, sier han.

Vil forbli norsk - Jeg har tross alt kommet dit der jeg er fordi jeg er en norsk regissør, og vil ikke gjøre meg om til en amerikansk regissør. Det er viktig å være norsk og beholde vårt perspektiv, vår måte å forholde oss til verden, karakterer og historier på, sier han.

- Han du planlagt hva du skal si hvis du vinner en Oscar?

- Kona mi spøker med at jeg må øve på å se overrasket ut, og gråte pent i bildet. Men jeg velger å være nøktern oppe i det hele, jeg kommer meg liksom ikke forbi den norske skepsisen til det hele, sier han.

- Men det er klart: Nå forventer alle rundt meg at vi får fire-fem nominasjoner, og spenninga er knyttet til om vi får sju-åtte. Hadde noen sagt det for et år siden hadde jeg syntes de var tullete. Ja, vi er blant favorittene. Og med nominasjoer til andre store priser fikk vi en klar indikator på hvordan vi ligger an.

Han snakker om høythengende Golden Globe, som ga filmen fem nominasjoner, men også de såkalte SAG Awards - det amerikanske skuespillerforbundets pris, som ga «The Imitation Game» tre.

- At vi fikk «best ensemble»-nominasjon til SAG betyr mye. Der er det jo faktisk folk med stemmerett til Oscar som avgjør, sier han.

BOR I HOLLYWOOD: Tyldum har flyttet til filmbyen med kona Janne. - Men jeg har ikke noe behov for å leve et glamorøst liv, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
BOR I HOLLYWOOD: Tyldum har flyttet til filmbyen med kona Janne. - Men jeg har ikke noe behov for å leve et glamorøst liv, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer