HOLLYWOODJOBB: Regissør Morten Tyldum fikk Amanda-pris for «Buddy» i 2001 og gjorde det stort med «Hodejegerne» i fjor. Han er blitt koplet til flere store amerikanske filmprosjekter, men ingen som ligger så langt fram i løypa som dette. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
HOLLYWOODJOBB: Regissør Morten Tyldum fikk Amanda-pris for «Buddy» i 2001 og gjorde det stort med «Hodejegerne» i fjor. Han er blitt koplet til flere store amerikanske filmprosjekter, men ingen som ligger så langt fram i løypa som dette. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Morten Tyldum overtar Scorseses film om datageni

Amerikansk prestisjeprosjekt lagt i norske hender.

(Dagbladet): - Det er en rørende, spennende og ganske tragisk historie. Og det er både et personportrett, et krigsdrama og en spionthriller i ett.

Det sier den norske regissøren Morten Tyldum (45) på telefon fra Los Angeles, der han nå har landet en av filmindustriens mest ettertraktede prosjekter den siste tida: Filmen om Alan Turing, det unge, britiske mattegeniet som bidro til å knekke nazistenes krypteringskode og gjøre de allierte i stand til å lese Hitlers løpende kommunikasjon med sine generaler - en innsikt mange mener var avgjørende for krigens utfall.

Nyheten ble publisert i natt på Deadline og først omtalt i Norge av Comoyo Filter.

Budkrig Turing regnes som datamaskinen og den kunstige intelligensens far, men fikk en tragisk skjebne. Han ble straffeforfulgt og tvangsmedisinert for homofili, og begikk selvmord som 41-åring i 1954. Så seint som i 2009 ga britiske myndigheter ved daværende statsminister Gordon Brown en beklagelse for det som hadde skjedd, og fortsatt pågår kampanjen for å oppheve dommen mot Turing.

Et filmmanus basert på Turings liv med tittelen «The Imitation Game» har lenge vært ansett for å være et «hett prosjekt» i Hollywood, og egentlig var det den legendariske regissøren Martin Scorsese som skulle lage filmen for Warner Bros. med Leonardo di Caprio i hovedrollen.

Men Warner hadde bare opsjon på manuset i ett år, og da det ble frigjort oppsto det en budkrig som ble vunnet av det unge studioet Black Bear Pictures, som også har laget den kommende Mark Wahlberg- og Russel Crowe-filmen «Broken City».

Det er de som har engasjert Tyldum, som gjorde seg bemerket i den amerikanske filmbransjen med fjorårets store norske publikumssuksess, «Hodejegerne».

Vil starte i april - Manuset er veldig godt skrevet og har vært kjent i Hollywood en stund, så det er veldig gøy å bli spurt om å gjøre det. Det er en historie som kan minne litt om «A Beautiful Mind», om geniet som aldri passer inn i noen settinger og blir mistenkeliggjort, men som likevel er den som tar det store ansvaret. I denne filmen foregår det på tre tidsplan: Turing som gutt, som ung mann under Den andre verdenskrigen, og året han tar sitt liv ved å spise en bit av et forgiftet eple, sier regissøren til Dagbladet.

Om Alan Turing ikke er noe kjent navn for folk flest, er hans status i dataindustrien udiskuterbar: Ifølge Apple-mytologien er det Turings selvmord selskapets eplelogo refererer til.

Hvem som får spille ham i Tyldums film er fortsatt ikke avgjort, men i motsetning til andre Hollywood-prosjekter Tyldum har blitt tilknyttet det siste året - slik som Mark Wahlberg-filmen «The Disciple Program» og Ben Affleck-thrilleren «Bastille Day», som er lagt på is - er denne høyt prioritert av studioet.

- Jeg er jo bare heldig som har fått tilbud om flere prosjekter, men dette er såkalt greenlighted, hvilket i det minste betyr at det er kommet langt i prosessen mot faktisk å bli noe av. Planen er å starte opptak i april, men det avhenger naturligvis av hvilken skuespiller vi ender med å gi hovedrollen, sier Tyldum.

Tyldum har tidligere laget «Buddy» (2003) og «Falne engler» (2008), den fjerde Varg Veum-filmen, i tillegg til mange reklamefilmer og kortfilmer. Han er dessuten tilknyttet en dansk-norsk produksjon om Tordenskjold. Holder tidsskjemaet, kan han se fram til sin første hollywoodpremiere en gang i 2014.

SKULLE SPILLE TURING: Men Martin Scorsese og Leonardi di Caprio (bildet) sin Alan Turing-film kom ikke i gang innen fristen. Nå leter Morten Tyldum etter en ny hovedrolleinnehaver. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO
SKULLE SPILLE TURING: Men Martin Scorsese og Leonardi di Caprio (bildet) sin Alan Turing-film kom ikke i gang innen fristen. Nå leter Morten Tyldum etter en ny hovedrolleinnehaver. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO Vis mer