Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Moses og Oslo-avtalen

Storfilmen «Prinsen av Egypt» som til nå er sett av om lag 170000 norske kinogjengere, er et imponerende stykke filmarbeid, både i lyd og bilde. Men den er ikke akkurat den beste støttespilleren for Oslo-avtalen og fredsprosessen i Midtøsten.

  • Filmen er bygd på Det gamle testamente og kan derfor selvfølgelig ikke ventes å være objektiv. Dette er jødenes egen historie om mannen som førte dem ut av Egypts slaveri og til Israel. Men den er tillatt for barn over sju år og vil ha en viss påvirkningskraft, ikke minst i de lavere aldersgruppene.
  • Andre Mosebok går ikke i detalj om hvordan jødenes slaveri i Egypt fortonet seg, men regissør Jeffrey Katzenberg sparer ikke på detaljene i «Prinsen av Egypt». Her blir jødene hånet, pisket og drept. Det hjelper lite at filmmakerne bevisst har valgt ikke å bruke forskjellig hudfarge på det egyptiske herrefolket og deres jødiske slaver. Dette er de slemme mot de snille, heltene som man holder med og skurkene man tar avstand fra.
  • Det finns ingenting i egyptiske historiske funn som bekrefter de dramatiske episodene som fortelles om Moses i Bibelen. Miraklet om Moses som får havet til å skille seg, er overhodet ikke nevnt i egyptiske kilder. Desto mer oppsiktsvekkende, ettersom hele faraoens hær druknet.
  • Det har stort sett vært krig mellom jødene og deres naboer helt siden Moses' tid. Så mye har heller ikke forandret seg i dag, selv om Egypt og Israel har inngått fredsavtale, og Yassir Arafat får lov til å ta jødiske ledere i handa. Men det foregår i hvert fall et genuint fredsarbeid, både i Midtøsten og ellers i verden. Som pådriver for denne fredsprosessen er norske myndigheter flinke til å framstille den i brorskapens ånd.
  • Jødenes gud er også de kristnes gud. Under innspillingen av «Prinsen av Egypt» var det stor diskusjon om hvordan stemmen til Gud skulle lyde. For en sju- åtteåring framstår han uansett ikke som den milde og gode skaper som man har hørt om i barnehagen og på skolen. Min åtteårige sønn sa det slik etter å ha sett filmen mandag: - Hvordan kunne Gud være så slem at han drepte egyptiske barn?

- Vi kan ikke lenger være brødre, sier Moses til prins Ramses, som seinere blir farao i Egypt. Her er ikke håp om forsoning. De fleste jøder som tolker sine bibelske skrifter helt bokstavelig, viser heller ikke i dag noen tegn til kompromisser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling