DEBATT

Moskeenes ansvar

Det er viktig at muslimske organisasjoner og moskeer ikke støtter opp om, men markerer avstand fra Islam Net.

KRITISK TIL MANGELEN PÅ KRITIKK: «En ting er at organisasjonen i seg selv har et syn på annerledestenkende som i seg selv er dypt problematisk. Verre er det at de bidrar til å skape et klima der deres egen forståelse av islam er den eneste akseptable og hvor uenighet ikke tolereres», skriver forfatter Akerhaug om Islam Net. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK TIL MANGELEN PÅ KRITIKK: «En ting er at organisasjonen i seg selv har et syn på annerledestenkende som i seg selv er dypt problematisk. Verre er det at de bidrar til å skape et klima der deres egen forståelse av islam er den eneste akseptable og hvor uenighet ikke tolereres», skriver forfatter Akerhaug om Islam Net. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Islam Net har fått mye oppmerksomhet for sin invitasjon av hatpredikanten Abu Usamah al-Thahabi til Norge. Men holdningene deles av flere muslimske miljøer enn den ultrakonservative ungdomsorganisasjonen. Den radikale predikanten Abu Usamah al-Thahabi lefler med vold og terror. Forrige uke gjestet han Islam Net. Blant de som har kritisert invitasjonen av al-Thahabi til Norge er Shoaib Sultan og Rune Berglund Steen fra Antirasistisk senter. Merkelig er det at de ikke samtidig tar opp at gjesten med de ekstreme holdningene også var på visitt hos den største somaliske moskeen Tawfiq Islamic senter, som nettopp har flyttet inn i nye lokaler på Tøyen i Oslo. Den somaliske moskeen spiller en viktig rolle som teologisk støttespiller for Islam Net, som ifølge organisasjonen selv er Norges største muslimske gruppe.

Problematisk er det også at gruppen tidligere har invitert foredragsholdere fra Islam Net til Tawfiiq-moskeen. For eksempel har den omstridte britiske shariadommeren Haitham al-Haddad gjestet Tawfiq i forbindelse med besøk hos Islam Net Norge. Ved å bruke de samme foredragsholderne bekrefter Tawfiiq teologiske bånd til ungdomsgruppen. Imam Mehboob ur-Rehman i Islamic Cultural Centre (ICC), en av Oslos større pakistanske moskeer, har tidligere latt Islam Net bruke deres lokaler. Også de har tidligere invitert samme gjester som Islam Net.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer