MOT INTERNASJONAL ANERKJENNELSE: «Peder Balke» er den andre store presentasjonen av Balkes maleri i utlandet på seks år, og den tredje solopresentasjon av en skandinavisk kunstner ved National Gallery noensinne, etter Edvard Munch (1992) og danske Christen Købke (2010). Foto: The National Gallery Photographic Department
MOT INTERNASJONAL ANERKJENNELSE: «Peder Balke» er den andre store presentasjonen av Balkes maleri i utlandet på seks år, og den tredje solopresentasjon av en skandinavisk kunstner ved National Gallery noensinne, etter Edvard Munch (1992) og danske Christen Købke (2010). Foto: The National Gallery Photographic DepartmentVis mer

Mørke naturvisjoner

National Gallerys presentasjon av Peder Balkes dramatiske landskaper gir som helhet et variert inntrykk. Men essensen av kunstnernes maleriske arv står støtt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Juleshoppende nordmenn i London kan i år spe på med litt kulturell ballast hjemmefra. National Gallery byr vinteren gjennom på en bred presentasjon av den romantiske maleren Peder Balke (1804-1887) - lenge en av norsk kunsthistories dårlig skjulte hemmeligheter. De siste årene har den eksperimentelle maleren fra Mjøsa fått økt oppmerksomhet også utenlands, blant annet med en større presentasjon i København og østerrikske Krems for seks år siden, og nå altså i Londons storstue for eldre kunst.

Om navnet Peder Balke har unngått gjenkjennelse i de brede lag, er mange av maleriene hans å regne som nasjonale ikoner. For eksempel den dramatiske og eventyraktige fremstillingen av Stetinden, «Stetind i tåke», malt i 1864, må tilskrives i alle fall noe av æren for fjellets magiske tiltrekning og følgelig også dets status som Norges nasjonalfjell. Og for den som kan huske tilbake til siste halvdel av 1970-tallet: Balkes «Fyr på den norske kyst» fra 1855 prydet baksiden av 1000-lappene våre disse årene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn