Mørke nettskyer

Organiserte kriminelle er i dag mer komfortable med tastatur enn revolver

NAIVE:  Mange av oss er for naive i vår bruk av den nye teknologien, skriver Espeland.
NAIVE: Mange av oss er for naive i vår bruk av den nye teknologien, skriver Espeland.Vis mer
Meninger

Vi nordmenn er verdensledende i å ta i bruk ny teknologi, mer enn ni av ti av oss lagrer regelmessig informasjon om oss selv i ulike nettskyløsninger som Icloud eller Dropbox.

Mange av oss er for naive i vår bruk av den nye teknologien, og dette gjør oss til et yndet mål for nettkriminelle. Jo mer informasjon vi gjør tilgjengelig om oss selv, jo vanskeligere blir det å gjennomskue svindelen. Nettet samler enorme mengder informasjon om deg og hva du liker, basert på hvordan du bruker nettet. Vi poster ting på sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram, men vi deler også mer ubevisst informasjon ved å gi en applikasjon tilgang til informasjon på mobilen eller gjennom våre søk på Google.

Internett er en viktig arena for organisert kriminalitet.

Organiserte kriminelle er i dag mer komfortable med tastatur enn revolver og bruker informasjonsteknologi for å tilrøve seg PIN-koder og passord gjennom såkalt phishing og social engineering - ulike måter å manipulere og utnytte din tillit.

Vi forbrukere må derfor bli flinkere til å identifisere og beskytte oss mot denne type datakriminalitet.

Du er ikke kunden, men produktet.

Når en tjeneste er gratis for deg som forbruker, så betyr det simpelthen at du ikke er kunden, men produktet. Informasjonen du gir tjenesten tilgang til, blir blant annet solgt videre til bedrifter som vil nå deg med mer «effektiv» reklame. Det er samtidig en reell risiko for at informasjonen du deler havner i hendene på cyberkriminelle.

Nordmenn er loppet for mer enn ti millioner i måneden siden 2012.

Kripos, Økokrim og Interpol er bekymret for den stadige økningen av datakriminalitet. 2012 var et rekordår for nettsvindel. Om lag 200 millioner kroner forsvant ut av landet, viser tall fra Økokrim. Men her er det også store mørketall. Få velger å anmelde forholdene når de innser at de har blitt lurt, og Økokrim har bare mulighet til å fange opp de som sender millioner ut av landet. Godt forebyggende arbeid i 2013 resulterte i en nedgang til 75 millioner, men man antar at dette tallet vil stige igjen til over 100 milloner i 2014.

Mottar du e-poster fra selskap eller organisasjoner som etterspør personopplysninger, så sletter du e-posten eller videresender den til nærmeste politikontor. Ber noen du har møtt på nett om penger, bør du avslutte kontakten umiddelbart.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.