Fengslet i Kongo: Joshua French og Tjostolv Moland. «Journalistene har for lengst slått av det ubehagelige søkelyset mot nordmennene og fremstår i dag som rene mikrofonstativer for fangene», skriver Henryk E. Malinowski. Foto: Claude Nzunzu
Fengslet i Kongo: Joshua French og Tjostolv Moland. «Journalistene har for lengst slått av det ubehagelige søkelyset mot nordmennene og fremstår i dag som rene mikrofonstativer for fangene», skriver Henryk E. Malinowski. Foto: Claude NzunzuVis mer

Mørkets hjerte

Gravejournalistikken ble begravet i Kisangani sammen med drapsofferet.

Tjostolv Moland og Joshua French har siden mai 2009 sittet i et kongolesisk fengsel, dømt til døden for drapet på Abedi Kasongo og spionasje. I begynnelsen var journalistene opptatt av å belyse saken best mulig. Straks viste det seg da at de ikke var på noen guttetur i Kongo likevel. De drev med mye rart og hadde en rekke tvilsomme forbindelser, der diamanthandlere og private sikkerhetsselskap var noen av ingrediensene.

Journalistene har for lengst slått av det ubehagelige søkelyset mot nordmennene og fremstår i dag som rene mikrofonstativer for fangene. Dagbladet har gitt dem nærmest status som egne reportere, de viser deres bilder, de forteller om fangeopprøret og nå om det nye fengslet. All den positive omtalen av de drapsdømte har skapt et inntrykk at de er fullstendig uskyldige og anklagene hinsides all fornuft. Samtidig er det musestille når det gjelder deres rolle i drapet.

Et svært maskineri ble igangsatt i Norge. Men ikke for å bistå kongolesisk politi og rettsvesen med teknologi og kompetanse for å oppklare saken. Nå krysser hele Norge fingrene for guttene og håper de snarest kommer til Norge, kanskje til allerede til jul?

Det virker som om alt som heter gravejournalistikk ble begravet i Kisangani sammen med drapsofferet. Ingen er interessert lenger i å finne ut hva som skjedde den skjebnesvangre natten, dypt i Kongos jungel, mørkets hjerte. Rettferdigheten blir nok sakens neste og sannsynligvis siste offer - uansett hvem begikk den grusomme handlingen.