Mørkets hjerte

Sven Elvestads «Jernvognen» er nummer to i Dagbladets krimkåring.

VIDLØFTIG FANTASTI: Sven Elvestad, alias Stein Riverton, ble journalist som 15-åring, og viste straks både skrivekunst og vidløftig fantasi. Alt i 1902, 18 år gammel, forsøkte han seg som krimforfatter. Foto: SCANPIX
VIDLØFTIG FANTASTI: Sven Elvestad, alias Stein Riverton, ble journalist som 15-åring, og viste straks både skrivekunst og vidløftig fantasi. Alt i 1902, 18 år gammel, forsøkte han seg som krimforfatter. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg har planlagt en ny stor Detektivroman. Eller ikke egentlig en Detektivroman, men spændende Fortelling, en Sensationsfortælling, den mest spændende Roman, jeg nogensinde har skrevet . . . Bokens Navn blir «Jernvognen».»

Dette fortalte Sven Elvestad i et intervju i april 1909. «Jernvognen» utkom samme høst; vi kan med andre ord feire et 100-årsjubileum. I en alder av 24 år var Elvestad allerede «den berømte kriminalforfatter og journalist»; man hadde for lengst både lest og hørt om denne lynkjappe skribenten fra kafébordene, som «katiplet», som han kalte det, sine spennende fortellinger mellom perlende pjolterglass, opprømte kolleger og stadige bestillinger, med budet fra avisen ved siden. Men nå hentet anmelderne frem superlativene; her var ikke bare en norsk Conan Doyle, men en norsk Dostojevskij!

Aliaset Stein Riverton var bare to år gammelt. Men han startet tidlig; den bråbegavede Kristoffer Elvestad Svendsen, født i Halden 7. september 1884, oppvokst i små kår med bare folkeskole, ble journalist som 15-åring, og viste straks både skrivekunst og vidløftig fantasi. Alt i 1902 forsøkte han seg som krimforfatter. I 1904, på oppfordring fra en redaktør, begynte han å levere avisføljetonger om detektiven Asbjørn Krag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer