BLIR DÅRLIG: «Vi er kvinner og må gjøre det kvinner skal gjøre. Vi har pupper og skal amme. Den likestillingen i Norge, jeg blir helt dårlig, jeg. Likestillingen her er gått altfor langt. Menn skal gjøre alt som vi gjør og omvendt. Og så kommer norske damer og klager over at mennene ikke oppvarter dem!» sa Trude Mostue (bildet) i et intervju med Dagbladet 20. oktober. Foto: Thomas Rasmus Skaug
BLIR DÅRLIG: «Vi er kvinner og må gjøre det kvinner skal gjøre. Vi har pupper og skal amme. Den likestillingen i Norge, jeg blir helt dårlig, jeg. Likestillingen her er gått altfor langt. Menn skal gjøre alt som vi gjør og omvendt. Og så kommer norske damer og klager over at mennene ikke oppvarter dem!» sa Trude Mostue (bildet) i et intervju med Dagbladet 20. oktober. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Mostue og likestilling

Trude Mostue står i veien for likestilling.

Dagbladets torsdagsbilag trykket i går et intervju med dyrlegen Trude Mostue. Hvordan Mostue lever sitt liv i villaen sin med sine fire barn, mann og filippinske au pair skal jeg ikke legge meg opp i. Hennes politiske uttalelser og hvordan hun sier andre kvinner skal leve sine liv kan derimot ikke stå uten tilsvar.

Kvinner skal amme, sier hun. Kvinner skal være hjemme med barna. Lenge. Mostue mener at dersom man ikke kan være hjemme med barna i to til tre år, bør man ikke få barn.

Og med «man» i foregående setning mener hun kvinnen. Det er hun som skal være hjemme. Dette er meninger Mostue har og de kan jeg ikke ta fra henne. Men jeg forbeholder meg retten til å være uenig. Kvinner kan amme, de kan være hjemme og de kan være følsomme. Men de må ikke være det for å være fullverdige kvinner eller mødre.

Jeg skulle ønske jeg kunne skrive at disse meningene skal Mostue få lov til å ha for seg selv. Det kan jeg ikke. Fordi settingen de er i gjør at dette ikke blir oppfattet som en meningsytring men oppskrift på det korrekte liv. Politiske uttalelser i upolitiske fora skaper sannheter.

Det som ikke er en sannhet, eller en mening, men faktafeil, er at Norge er en skjult kommuniststat med en ukultur, barnehagen. Som kvinner blir presset til å plassere barna sine i, som hun sier. Mostue har vært i utlandet i mange år, så man kan ikke forvente at all innenrikspolitisk debatt i Norge har vært en del av hennes hverdag.

SVARER MOSTUE: «Mostue sier hun blir dårlig av norsk likestilling, at den har gått altfor langt. Hva ligger i det? Er det at kvinner tjener mindre enn menn et eksempel på likestilling som har gått for langt? Er det at kvinner eier mindre, har mer ansvar hjemme og vanskeligere for å bli ansatt, eksempler på likestilling som har gått for langt?» spør stortingsrepresentant Jette Christensen (bildet).
SVARER MOSTUE: «Mostue sier hun blir dårlig av norsk likestilling, at den har gått altfor langt. Hva ligger i det? Er det at kvinner tjener mindre enn menn et eksempel på likestilling som har gått for langt? Er det at kvinner eier mindre, har mer ansvar hjemme og vanskeligere for å bli ansatt, eksempler på likestilling som har gått for langt?» spør stortingsrepresentant Jette Christensen (bildet). Vis mer

Hadde det vært det, ville hun fått med seg at det er kvinnene i Norge som har kjempet fram barnehagene. Kvinnene lanserte full barnehagedekning, presset ned prisene og økte kvaliteten. Fordi de ønsket å delta.

Det skal hele samfunnet være takknemlig for, ettersom kvinnelig yrkesdeltakelse gir fellesskapet større inntekter enn oljen. De kvinnene ønsket å ha et valg. De visste at det å være hjemme med små barn lenge, kan være en fattigdomsfelle. De ønsket et alternativ de kunne kombinere med godt moderskap.

Mostue sier hun blir dårlig av norsk likestilling, at den har gått altfor langt. Hva ligger i det? Er det at kvinner tjener mindre enn menn et eksempel på likestilling som har gått for langt? Er det at kvinner eier mindre, har mer ansvar hjemme og vanskeligere for å bli ansatt, eksempler på likestilling som har gått for langt?

Jeg er ikke ferdig med å gå. Jeg skal ikke gå for langt, men jeg skal gå til jeg er fremme. Mostue trenger ikke være med, men jeg skulle ønske hun sluttet å stå i veien.