Mot alle odds

Sportsfilm fra basketballmiljø i velkjent A4-format.

FILM: «Coach Carter» er en klassisk «inspirasjonsfilm» eller «motivasjonsfilm», som sjangeren kalles i Hollywood. Det dreier seg om noen på bunnen av den sosiale rangstigen som takket være en god hjelper, blir inspirert eller motivert til å seire over elendigheten.

Ofte handler slike filmer om lærere («Dead Poets Society»), men like ofte om trenere («Million Dollar Baby») som klarer å skape vinnere mot alle odds, og ofte er filmene basert på virkelige historier og personer.

I «Coach Carter» spiller Samuel L. Jackson treneren, er forretningsmann som var basketballstjerne på Richmond High School i sin ungdom. Nå påtar han seg å få basketball-laget tilbake til gamle høyder, forbi moderne hindringer som dop, dropouts og generell tapermentalitet i det fattige svarte nabolaget.

Helt A4-format, med andre ord. Det som gjør denne historien mer interessant enn vanlig, er at trener Carter forlanger akademiske prestasjoner av sine spillere. En ikke-bestått i engelsk, og du er ute av laget. Selv om laget er i vinnerposisjon, hindrer treneren dem i å spille avgjørende kamper før alle presterer tilfredsstillende i teoretiske fag. Slik blir han nærmest lynsjet av nabolaget, men gir seg ikke.

«Coach Carter» er en altfor lang film om et velbrukt tema. Det som likevel gjør den severdig, er at regissøren har skapt gode enkeltskjebner i elevmassen.