Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Møt Are Kalvø, romandebutant

Han har skrevet romanen «Nød», en fortelling om Live Aid, Bob Geldof og dårlig samvittighet.

«Kvifor kan vi ikkje snakke alvorleg om nød? Når var det dei svoltne barna i Afrika blei ein klisjé, og kvifor blei det slik?»

Slik presenterer Samlaget Kalvøs debut som skjønnlitterær forfatter. Boka handler om en ganske vanlig fyr som blir lottomillionær og starter innsamlingsaksjonen Lottomillionærer for Afrika.

Den tar også for seg dårlig samvittighet, barna i Afrika og hvorfor vi ble som vi ble.

Dårlig samvittighet

Sist Kalvø uttalte seg om nød var under WUHA!-festivalen til inntekt for Eritrea og Etiopia i januar i år. På Café SKA leste han en underholdende, selvironisk tekst om sin egen deltakelse under Live Aid i 1985.

Da samlet han, 15 år gammel, inn penger til godteri for seg og kameraten.

Kalvø tok igjen for sin dårlige samvittighet på SKA ved å gi over 1700 kroner for en WUHA-t-skjorte, nøyaktig det samme beløpet som han den gangen samlet inn til inntekt for seg selv.

Nynorsk

Som alltid skriver Kalvø på nynorsk. Tidligere i år fikk han også Målprisen av Noregs Mållag, «for sin unike posisjon som norsk humorist.» Noregs Mållag mente Kalvø har fornyet norsk satire på nynorsk, og at han har åpnet nye rom for det nynorske språket.

FØRSTE ROMAN: Are Kalvø har skrevet sin første roman - om nødhjelp. Den kommer 8. november.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media