Mot bråkete tider

Ikke før har Erna Solberg og Siv Jensen fått så ørene flagrer for sosiale skjevheter i budsjettet, så heiser Unio-leder Anders Folkestad opprørsfanen til kamp mot endringer i arbeidsmiljøloven.

STRIDBARE: LO leder Gerd Kristiansen og Unio leder Anders Folkestad har utvilsomt planer for hvordan de skal møte Robert Erikssons nye lovforslag.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STRIDBARE: LO leder Gerd Kristiansen og Unio leder Anders Folkestad har utvilsomt planer for hvordan de skal møte Robert Erikssons nye lovforslag. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Kommentar

Folkestads inntreden i debatten har sammenheng med at høringsfristen for arbeidsminister Robert Erikssons forslag til lovendringer nylig har gått ut.

Det har lenge vært klart at LO, Unio og YS er sterkt mot de endringsforslagene som er presentert. De har raslet med sablene siden lenge før valget. Regjeringspartiene har aldri lagt skjul på hva de ønsker seg: økt adgang til midlertidige stillinger, økt grense for pålagt overtid, mer søndagsarbeid, teoretisk sett 26 søndager på rad, mer fleksible turnusordninger. En rekke høringsinstanser har uttalt seg. Arbeidstilsynet anklager regjeringen for å overse forskning, bedrive tendensiøs sitering av forskningsrapporter og ha manglende kunnskap. Det preller sannsynligvis av på en viljesterk regjering, aktivt støttet av de fleste av landets arbeidsgiverorganisasjoner.

Regjeringen vil ventelig fremme sitt lovforslag i løpet av høstsesjonen og få flertall når det i løpet av våren behandles i Stortinget. Alt til massive protester fra fagbevegelsen.
Det er da Anders Folkestad sier han vil ta i bruk Plan B. "Den naturlige refleksen vil da være å bringe disse sakene inn i tarifforhandlingene", sier han til NTB.

Det kan bety at vi framover kan få flere "lærerstreiker" på grunn av uenighet om arbeidstid, enten det gjelder søndagsarbeid eller lange turnuser. Verken Folkestads Plan B eller tariffstrid om arbeidstid er ukjent for arbeidsgiverne. Fagforbundet har for lengst gjort det klart at her skal det kjempes ved hvert stryk. Vi så en slik strid seinest da Spekter og Legeforeningen såvidt kom i mål etter en dramatisk mekling der krav om lengre arbeidstid var stridens kjerne. Spekter fikk legene med på en time lengre normalarbeidstid. KS fikk på sin side ikke lærerne med på ønsket utvidelse av arbeidstida.

Selv om arbeidsgiverorganisasjonene skulle få sine ønsker oppfylt gjennom lovvedtak, gjenstår altså nye hindringer. At Stortinget vedtar at Vinmonopolet skal holde åpent på nyttårsaften, julaften og pinseaften, betyr ikke at virksomheten kan trumfe det gjennom uten avtale med sine ansatte. Vi som har opplevd noen polstreiker, vet at de ikke er til å spøke med. Selv om politikerne åpner for full søndagshandel, er det ikke sikkert det blir full åpning. Der vil både og butikkeiere ha et ord med i laget. Lederen for LO-forbundet Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, har flere ganger vist til dette og helt kaldt vann i blodet på liberaliseringsivrige politikere.

Forbundets 1000 medlemmer i Vinmonopolet har eksempelvis en avtale som sikrer dem fri på de "aftenene" der Polet er stengt. Og dersom avtaler skal ha nytt innhold, må de reforhandles.

I sykehusene har arbeidstakerne siste ord når avtaler om lokale arbeidstidsordninger skal inngås. De fleste har fått med seg at sykepleiere nekter å jobbe oftere enn hver tredje helg. Det vil si, det er et standpunkt som Norsk Sykepleierforbund står beinhardt på, selv om dagens arbeidsmiljølov åpner for jobbing hver annen kveld. Sykepleierne står på sitt for å verne sine medlemmers helse og velferd. Deres motpart Spekter mener det er et hult argument så lenge sykepleiere, mot gode tillegg, tar på seg jobb oftere enn hver tredje helg. Spekter mener dette hindrer sykehusene i å organisere arbeidet best mulig og mest effektivt og mener Erikssons forslag til endringer i arbeidsmiljøloven ikke går langt nok.

Disse spørsmålene vil vi garantert få høre mer om i månedene som kommer. Men først får vi se hva Venstre og KrF får gjort med statsbudsjettet. Kanskje kommer de til å hviske Eriksson et ord i øret også.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.