Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vaksinering:

Møt dem med tvang

Barnevaksinasjonsprogrammet bør bli obligatorisk, skriver Ola Magnussen Rydje .

Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden februar 2016 har det forekommet et større utbrudd av meslinger i Romania. Til nå er det rapportert inn over fem tusen tilfeller. Også flere land er berørt. Tyskland, Italia og Frankrike har ifølge European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) til sammen registrert over 1500 tilfeller det siste året.

Til sammenlikning var det siste kjente tilfellet av et stort meslingutbrudd i Norge på Nesodden i 1996. Da ble knapt åtti mennesker smittet.

Meslinger sprer seg uhyre raskt. Før vi på slutten av sekstitallet innførte meslingvaksinen, ble 97 prosent av befolkningen smittet. På verdensbasis er sykdommen en av de ledende dødsårsakene blant barn. Årlig tar den livet av over 100.000 mennesker.

Femten dødsfall i timen.

Vaksinering er blant de enkleste og mest kostnadseffektive måtene å redde liv på som menneskeheten kjenner til. Og vi når stadig flere. Tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at 73 prosent av verdens barn ble vaksinert mot meslinger i år 2000. I 2015 var det 85 prosent.

Ifølge organisasjonen forhindret vaksinering mot meslinger tjue millioner dødsfall mellom 2000 og 2015. Det er en enorm bragd.

Ingen dør av vaksinen.

For et par uker siden oppfordret helseminister Bent Høie folk som skal reise til land rammet av meslingutbrudd med barn som er mellom 9 og 15 måneder gamle, om å framskynde vaksinering. Risikoen for smitte er økt.

Norske myndigheter er kjent for å ta vaksineringsarbeidet på alvor. Ifølge Folkehelseinstituttets rapporter om Barnevaksinasjonsprogrammet er dekningsgraden i befolkningen stabilt god. For de yngste barna viser den til og med en liten oppgang. For alle barn født etter år 2000 deltar over 91 prosent i hele Barnevaksinasjonsprogrammet.

Det trengs. Dekningsgraden må være høy for å oppnå en tilfredsstillende flokkbeskyttelse. For å forhindre meslingsmitte anbefales en vaksinasjonsdekning med MMR-vaksine (meslinger, og kusma og røde hunder) i befolkningen på minst 95 prosent. Jo fler som vaksineres, jo bedre.

Dekningsgraden i Oslo er i dag på 94 prosent. Det er etter gamle solemerker tilstrekkelig. Men i en stadig mer globalisert verden er det vanskeligere å isolere seg fra utbrudd i andre land. Nordmenn reiser oftere til utlandet, flere og flere kommer hit.

Utbruddet i Romania er foreløpig det verste vi har sett i Europa på en stund, og det viser en trend vi ikke liker. Sykdommer vi både kan og bør utrydde, vinner terreng. Men slik trenger det ikke være.

Medisinsk er det barnemat å utrydde meslinger, og det er teknisk enkelt å gjennomføre. Det hadde ikke vært vanskelig for for eksempel norske myndigheter å vaksinere alle barn som tåler selve vaksinen.

Problemet er foreldrene som nekter. Vaksinasjonsprogrammene i Norge baserer seg på opplyst frivillighet. Selv om vi har verktøy til å tvangsvaksinere, er det prinsipielt mer kontroversielt å frata foreldre retten til å motsette seg at barna får vaksinene.

Denne våren har likevel Stortinget gjennomført en lovendring som svekker foreldrenes bestemmelsesrett. Nå holder det at bare en part med foreldreansvar godkjenner vaksinering. Før behøvde man begge. Det er en god utvikling.

Spørsmålet vi må stille oss er likevel om vi i det hele tatt bør gi folk valget. Den eneste grunnen til at vi tillater noen uansvarlige foreldre å nekte vaksinering i dag, er at det store flertallet foreldre er ansvarlige.

Vi har likevel en liten del av befolkningen som utsetter resten for potensiell smitte ved å la være å vaksinere barna sine. Det er både egoistisk og uansvarlig. Særlig mot dem som ikke kan ta vaksiner på grunn av allergi. Vaksinenekterne utsetter ikke bare sine egne barn for risiko, men også andres. Det bør vi som samfunn ha liten aksept for.

Svaret er å møte dem med tvang. Ettersom det er vitenskapelig ubestridt at vaksinene fungerer, og at effekten de gir har langt flere positive enn negative sider, bør det store flertallet av befolkningen beskyttes mot minoriteten av vaksinasjonsnektere. Når vaksinenekternes frihet går på bekostning av det store flertallets, er det ingen grunn til at de skal få beholde den.

Flertallets beskyttelsesbehov må få forrang. Deltakelse i Barnevaksinasjonsprogrammet bør bli obligatorisk.

Hele Norges coronakart