Møt den tøffeste katten i gata

Herlig original bildebok i nostalgisk innpakning.

GODT SAMARBEID: Lisa Aisato (t.v.) og Anna Bache-Wiig har henholdsvis tegnet og skrevet bildeboka «Don Fridtjof». Foto: LARS EIVIND BONES/ NINA RUUD
GODT SAMARBEID: Lisa Aisato (t.v.) og Anna Bache-Wiig har henholdsvis tegnet og skrevet bildeboka «Don Fridtjof». Foto: LARS EIVIND BONES/ NINA RUUD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Bildebøker om søte pusekatter går det 13 på dusinet av i barnebokhyllene. «Don Fridtjof» er ikke blant dem. Han er et knalltøft beist av en hannkatt.

Både tekst og bilder i denne boka bygger delvis på Henrik Ibsens «Terje Vigen»:

Don Fridtjof er gatas skrekk, han terroriserer nabodyra og spiser fuglunger til frokost. Men dag blir hannkatten kuet, etter å ha blitt lurt av ei mus opp i et tre og ut på «den ytterste, nakne gren». Der blir han sittende mens motet svinner, og snart er tøffingen ikke til å kjenne igjen.

Ibsens versemål Teksten er skrevet på rim, med samme versemål som hos Ibsen. Jeg har ikke gjort en grundig nok opptelling av trykktunge stavelser til å kunne si om det er korrekt utført, men det er heller ikke viktig. Unger elsker rim og rytme. «Don Fridtjof» har mye av begge deler, inkludert masse bokstavrim og språklek som inviterer til innlevelse i høytlesningen:

«Han kvesset klørne på matfars tapet, / i krokene gikk han på do./ Og etterpå lå han der, lodden og fet, / i snorkende, ruvende bred majestet / - med halen på TV2.»

Full av humor Noe av bokas styrke er hvordan bilder og tekst utfyller og utvider hverandre. De levende tegningene understreker det nostalgiske og røffe preget. Don Fridtjof minner om Christian Kroghs tegninger av Terje Vigen. Dampende på ei pipe i ei mørk bakgate ligner han også en italiensk mafiaboss, noe navnet spiller på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer