Møt den tøffeste katten i gata

Herlig original bildebok i nostalgisk innpakning.

GODT SAMARBEID: Lisa Aisato (t.v.) og Anna Bache-Wiig har henholdsvis tegnet og skrevet bildeboka «Don Fridtjof». Foto: LARS EIVIND BONES/ NINA RUUD
GODT SAMARBEID: Lisa Aisato (t.v.) og Anna Bache-Wiig har henholdsvis tegnet og skrevet bildeboka «Don Fridtjof». Foto: LARS EIVIND BONES/ NINA RUUD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Bildebøker om søte pusekatter går det 13 på dusinet av i barnebokhyllene. «Don Fridtjof» er ikke blant dem. Han er et knalltøft beist av en hannkatt.

Både tekst og bilder i denne boka bygger delvis på Henrik Ibsens «Terje Vigen»:

BRAGEPRISNOMINERTE BARNEBØKER

Dagbladet anmelder alle de brageprisnominerte bøkene i klassen for barne- og ungdomsbøker, samt årets åpen klasse for bildebøker. (Klikk på linken for å lese anmeldelsen. Flere anmeldelser publiseres etterhvert.)
Bildebøker:
• Stian Hole: «Garmanns hemmelighet»
• Kaia, Bendik og Trond Brænne, Per Dybvig (ill.): «Fremmed»
• Anna Bache-Wiig og Lisa Aisato (ill.): «Don Fridtjof»
• Kurt Johannessen og Øyvind Torseter: «Eg er ein frosk»
Barne- og ungdomsbøker:
• Bjørn Arild Ersland: «Fengslet. En bok om å sitte inne»
• Nina E. Grøntvedt: «Hei, det er meg»
• Hilde K. Kvalvaag: «Fengsla»
• Ingeborg Kringeland Hald: «Albin Prek»

Don Fridtjof er gatas skrekk, han terroriserer nabodyra og spiser fuglunger til frokost. Men dag blir hannkatten kuet, etter å ha blitt lurt av ei mus opp i et tre og ut på «den ytterste, nakne gren». Der blir han sittende mens motet svinner, og snart er tøffingen ikke til å kjenne igjen.

Ibsens versemål
Teksten er skrevet på rim, med samme versemål som hos Ibsen. Jeg har ikke gjort en grundig nok opptelling av trykktunge stavelser til å kunne si om det er korrekt utført, men det er heller ikke viktig. Unger elsker rim og rytme. «Don Fridtjof» har mye av begge deler, inkludert masse bokstavrim og språklek som inviterer til innlevelse i høytlesningen:

«Han kvesset klørne på matfars tapet, / i krokene gikk han på do./ Og etterpå lå han der, lodden og fet, / i snorkende, ruvende bred majestet / - med halen på TV2.»

Full av humor
Noe av bokas styrke er hvordan bilder og tekst utfyller og utvider hverandre. De levende tegningene understreker det nostalgiske og røffe preget. Don Fridtjof minner om Christian Kroghs tegninger av Terje Vigen. Dampende på ei pipe i ei mørk bakgate ligner han også en italiensk mafiaboss, noe navnet spiller på.

Møt den tøffeste katten i gata

Seksåringene kommer ikke til å ta alle referansene, og ord som «torpedo» og «revir» inngår ikke i småskolevokabularet. Men de klinger godt og er morsomme å øve på.

Boka er proppfull av humor, dog til tider nokså burlesk: Don Fridtjof «kvestet en fugl med et eneste tygg», og «natten var gått i en ellevill fest med slagsmål og fuglunge-rov». Men det hele er så karikert at det aldri blir direkte skremmende.

Lengden er en innvending. Teksten kunne med fordel vært kortere, uten at fortellingen var blitt fattigere. Men oppslagene er detaljrike, og boka tåler mange gjennomlesninger. Akkurat dét er en kvalitet som ikke skal undervurderes når det gjelder barnebøker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer