Møt den tøffeste katten i gata

Herlig original bildebok i nostalgisk innpakning.

GODT SAMARBEID: Lisa Aisato (t.v.) og Anna Bache-Wiig har henholdsvis tegnet og skrevet bildeboka «Don Fridtjof». Foto: LARS EIVIND BONES/ NINA RUUD
GODT SAMARBEID: Lisa Aisato (t.v.) og Anna Bache-Wiig har henholdsvis tegnet og skrevet bildeboka «Don Fridtjof». Foto: LARS EIVIND BONES/ NINA RUUD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Bildebøker om søte pusekatter går det 13 på dusinet av i barnebokhyllene. «Don Fridtjof» er ikke blant dem. Han er et knalltøft beist av en hannkatt.

Både tekst og bilder i denne boka bygger delvis på Henrik Ibsens «Terje Vigen»:

Don Fridtjof er gatas skrekk, han terroriserer nabodyra og spiser fuglunger til frokost. Men dag blir hannkatten kuet, etter å ha blitt lurt av ei mus opp i et tre og ut på «den ytterste, nakne gren». Der blir han sittende mens motet svinner, og snart er tøffingen ikke til å kjenne igjen.

Ibsens versemål Teksten er skrevet på rim, med samme versemål som hos Ibsen. Jeg har ikke gjort en grundig nok opptelling av trykktunge stavelser til å kunne si om det er korrekt utført, men det er heller ikke viktig. Unger elsker rim og rytme. «Don Fridtjof» har mye av begge deler, inkludert masse bokstavrim og språklek som inviterer til innlevelse i høytlesningen:

«Han kvesset klørne på matfars tapet, / i krokene gikk han på do./ Og etterpå lå han der, lodden og fet, / i snorkende, ruvende bred majestet / - med halen på TV2.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.