I 1865 fantes det bare en håndfull. I 1910 var tallet kommet opp i 30. En nøktern oversikt for 1992 gir et tall i overkant av 1100, når også datterorganisasjoner regnes med. En noenlunde tilsvarende vekst finner vi for det som i fagterminologien betegnes som internasjonale regimer, dvs. omforente regelverk for virksomhet innenfor et bestemt saksområde.
Vår barnelærdom - og utenriksministerens redegjørelser for Stortinget - forteller oss at dette er en positiv utvikling; veksten i internasjonale samarbeidsordninger gir oss alt i alt et bedre styrt verdenssamfunn. Denne oppfatningen har mye for seg, men bildet er samtidig langt mer sammensatt og nyansert. I denne kronikken skal jeg forsøke å vise det ved å se nærmere på hvordan utbyggingen av internasjonale institusjoner påvirker evnen til å løse felles problemer, fordelingen av makt og innflytelse i internasjonal politikk.
Det allmenne formålet med internasjonalt samarbeid er å løse felles problemer bedre enn den enkelte stat kan gjøre på egen hånd. I så måte lykkes de fleste samarbeidsordninger et stykke på vei. En fersk studie av internasjonale miljøvernregimer konkluderer eksempelvis med at rundt 70% hadde resultert i en merkbar forbedring sammenlignet med den situasjonen vi må anta ellers ville ha eksistert. Den samme undersøkelsen viser imidlertid også at bare en tredjedel av disse regimene kom i nærheten av å ha «løst» det problemet de ble opprettet for å ta seg av. Studier av andre saksfelter gir et lignende bilde. Vurdert hver for seg, kan altså de fleste internasjonale organisasjoner og regimer vise til positive - om enn ofte beskjedne - resultater.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger