Mot et tobakksfritt samfunn

«Det er et varsku at en tredel av dem som røyker av og til ikke tror det er skadelig». Debatt.

NORMALISERER RØYKING: «Av-og-til-røyking forbindes ofte med fest og moro og er derfor med på å normalisere røyking. Dette sender uheldige signaler», skriver artikkelforfatteren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NORMALISERER RØYKING: «Av-og-til-røyking forbindes ofte med fest og moro og er derfor med på å normalisere røyking. Dette sender uheldige signaler», skriver artikkelforfatteren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Legeforeningen arbeider for et tobakksfritt samfunn og støtter Helsedirektoratets nye kampanje rettet mot av-og-til-røykere. Kampanjen har utløst noe debatt, noe som igjen har bidratt til at de alvorlige konsekvensene av tobakk har blitt satt ytterligere på dagsorden. Det er positivt.

Det er et varsku at en tredel av dem som røyker av og til ikke tror det er skadelig. Mens andelen dagligrøykere i Norge er halvert de siste 15 årene, har andelen av-og-til-røykere ligget stabilt. Nå er det 11 prosent av befolkningen som røyker av og til, og denne gruppen utgjør over en tredjedel av dem som røyker i Norge (gruppen teller 430 000). Når andelen av-og-til-røykere utgjør en stadig større andel av røykerne i Norge, er det naturlig for Legeforeningen å støtte den nye kampanjen.

Av-og-til-røyking forbindes ofte med fest og moro og er derfor med på å normalisere røyking. Dette sender uheldige signaler. Det var først på 1980-tallet at av-og-til-røyking ble definert som mulig røykeatferd. Det ble ansett som et avvikende fenomen, ettersom man trodde at det nesten var umulig for røykere å ikke røyke daglig. Dette samsvarer dårlig med røykemønsteret i Norge i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer