Mot et tobakksfritt samfunn

«Det er et varsku at en tredel av dem som røyker av og til ikke tror det er skadelig». Debatt.

NORMALISERER RØYKING: «Av-og-til-røyking forbindes ofte med fest og moro og er derfor med på å normalisere røyking. Dette sender uheldige signaler», skriver artikkelforfatteren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NORMALISERER RØYKING: «Av-og-til-røyking forbindes ofte med fest og moro og er derfor med på å normalisere røyking. Dette sender uheldige signaler», skriver artikkelforfatteren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Legeforeningen arbeider for et tobakksfritt samfunn og støtter Helsedirektoratets nye kampanje rettet mot av-og-til-røykere. Kampanjen har utløst noe debatt, noe som igjen har bidratt til at de alvorlige konsekvensene av tobakk har blitt satt ytterligere på dagsorden. Det er positivt.

Det er et varsku at en tredel av dem som røyker av og til ikke tror det er skadelig. Mens andelen dagligrøykere i Norge er halvert de siste 15 årene, har andelen av-og-til-røykere ligget stabilt. Nå er det 11 prosent av befolkningen som røyker av og til, og denne gruppen utgjør over en tredjedel av dem som røyker i Norge (gruppen teller 430 000). Når andelen av-og-til-røykere utgjør en stadig større andel av røykerne i Norge, er det naturlig for Legeforeningen å støtte den nye kampanjen.

Av-og-til-røyking forbindes ofte med fest og moro og er derfor med på å normalisere røyking. Dette sender uheldige signaler. Det var først på 1980-tallet at av-og-til-røyking ble definert som mulig røykeatferd. Det ble ansett som et avvikende fenomen, ettersom man trodde at det nesten var umulig for røykere å ikke røyke daglig. Dette samsvarer dårlig med røykemønsteret i Norge i dag.

Ingenting har sterkere innvirkning på leveutsiktene og helsen enn å slutte å røyke. Flere studier viser at risikoen for hjerte- og karsykdommer øker signifikant ved få sigaretter per dag, og forskjellen går mellom 0 og 1- 4 sigaretter. Tobakk påvirker hjertet negativt på flere måter. Plagene er nært knyttet til blodets nedsatte evne til å transportere oksygen. Kullosen i røyken reduserer oksygenopptaket i blodet, og inhalert tobakk påvirker blodplatene slik at de lettere kleber seg til åreveggen og får også selve blodårene til å trekke seg sammen. Dette øker risikoen for hjerteinfarkt og blodpropp.

Det er godt dokumentert at opplysningskampanjer av denne typen har effekt. Men de fungerer best i kombinasjon med treffsikre strukturelle tiltak, i hovedsak prispolitikk og lover. Stortinget har nylig mottatt forslag til ny tobakksskadelov der det tas til orde for en kommunal bevillingsordning for salg, flere røykfrie arenaer og at vernet mot passiv røyking styrkes. På denne måten vil man kunne ta viktige skritt mot et tobakksfritt samfunn.

ARTIKKELFORFATTER: Hege Gjessing, president i Legeforeningen.
ARTIKKELFORFATTER: Hege Gjessing, president i Legeforeningen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer