Mot historisk valg i Kongo

Landet går mot sitt første demokratiske valg.

(Dagbladet.no) Innbyggerne i det afrikanske landet kan få sitt første ordentlige valg i mars i år. Landet, som med fullt navn heter Den demokratiske republikken Kongo, har få demokratiske tradisjoner.

Det kan endre seg etter at regjeringen nå har godtatt en endring i grunnloven etter en folkeavstemning i desember, hvor 84 prosent stemte for.

Kongo rår over enorme naturressurser, som gull, sølv og kobber. Landet er likevel et av verdens fattigste på grunn av borgerkriger og korrupsjon.

I 1999 opprettet FN fredsoppbevarende styrker i landet. Det er fortsatt 24.000 soldater fra denne styrken i Kongo. Til tross for de internasjonale sikkerhetsstyrkene som er satt inn, er det fremdeles mange uroligheter i landet.

Det er ennå ikke satt en dato for valget. Valgobservatører karakteriserte folkeavstemningen som stort sett fri og rettferdig.

Nåværende president Joseph Kabila (33), som tok over etter farens død i 2001, har også sørget for å få satt ned aldersgrensen for valgkanditatene fra 35 til 30 år. På den måten kan han selv velges, melder BBC.

NESTEN DEMOKRATI: Den demokratiske republikken Kongo, styrt av Joseph Kabila, har hittil kun vært demokratisk i navnet. Foto: Jon Terje Hansen
NESTEN DEMOKRATI: Den demokratiske republikken Kongo, styrt av Joseph Kabila, har hittil kun vært demokratisk i navnet. Foto: Jon Terje Hansen Vis mer