HARDE TAK: TV-seriene «Mot i brøstet» og «Radio 2» holdt på å ta livet av
Tore Ryen (51). Han skrev to komiserier i uka og opparbeidet
et blodtrykk ingen kan leve med. I dag tar Ryen helt fri fra
den nye komisuksessen «Karl & Co» og reiser til Florida på sin
første ferie på seks år. Her på scenen sammen med Nils Vogt og Harald Heide-Steen. Foto: Ola Sæther
HARDE TAK: TV-seriene «Mot i brøstet» og «Radio 2» holdt på å ta livet av Tore Ryen (51). Han skrev to komiserier i uka og opparbeidet et blodtrykk ingen kan leve med. I dag tar Ryen helt fri fra den nye komisuksessen «Karl & Co» og reiser til Florida på sin første ferie på seks år. Her på scenen sammen med Nils Vogt og Harald Heide-Steen. Foto: Ola SætherVis mer

«Mot i brøstet» ble til vondt i brøstet

TV-seriene «Mot i brøstet» og «Radio 2» holdt på å ta livet av Tore Ryen (51). Han skrev to komiserier i uka og opparbeidet et blodtrykk ingen kan leve med. I dag tar Ryen helt fri fra den nye komisuksessen «Karl & Co» og reiser til Florida på sin første ferie på seks år.

Suksess har vært Tore Ryens mellomnavn siden han kom tilbake til Norge etter mange år i USA. TV2 skulle på lufta, og Ryen fikk spørsmål om han kunne finne på noe. Resultatet ble situasjonskomedien «Mot i brøstet».

Opprinnelig var det meningen å lage 13 episoder. Det ble 142 episoder på fem år. Sven Nordin gikk lei, men Nils Vogt fortsatte samarbeidet i avleggeren «Karl & Co». Men da Ryen for tre år siden også skulle lage «Radio 2», parallelt med «Mot i brøstet», holdt det på å gå riktig galt.

Helt gåen

- Jeg følte meg trøtt, kjørt og helt gåen. Det ble for mye. Produksjonslederen sparket meg til legen, og der fikk jeg beskjed om at jeg burde vært død. Det var det høyeste blodtrykket de hadde sett. Jeg var skikkelig dårlig. Til slutt ante jeg ikke hva jeg skrev eller hvor, sier Ryen. Han ba om å få slippe å lage to serier samtidig.

- Det er ok å jobbe for dere, men jeg vil ikke dø, var meldingen til TV2-sjefene.
- De skjønte tegninga og var veldig hyggelige, understreker Ryen.

- Og det var jo greit, for det er ikke sikkert det hadde blitt 142 episoder av «Mot i brøstet» ellers...

Enormt arbeidspress

«Radio 2» ble aldri noen stor suksess. TV2 ønsket likevel at serien skulle fortsette, men etter 12 episoder var det slutt. Arbeidspresset gikk også ut over kvaliteten.

- «Mot i brøstet» var godt innkjørt, men det gikk særlig ut over «Radio 2». En uke skrev jeg til sammen fire episoder. Jeg fikk ikke gjort en bra nok jobb, sier Ryen.

Han innrømmer at han drev rovdrift på seg selv. Hadde det ikke vært for at andre reagerte, ville han nok jobbet til han stupte.
- Det bare ble sånn. Det var så lite hjelp å få, sier Ryen.

- Så det er ikke om å gjøre å skrive alt selv?
- Nei, det er tvangsarbeid. Det gjør meg ikke noe, men jeg hadde gjerne sett at andre overtok.

Det ser ut til at det skal ordne seg nå. Flere esker med søknader kom inn da TV2 for en stund siden søkte etter manusforfattere. I juli regner Ryen med å plukke ut opp mot 20 personer som kan fordeles på forskjellige produksjoner.

- Så nå blir du arbeidsledig?
- Nei, jeg har nok å gjøre, og det tar tid å dra dette i gang. Det vil ta et par års tid før de kan slippes løs på eksempelvis «Karl & Co», mener Ryen.

På stranda

Når dette leses sitter Tore Ryen på flyet til Florida.

- Der skal jeg sitte på en strand med en ukulele - kanskje - og gi faen i alt. Det blir full gjennomtrekk i huet, sier Ryen og ler høyt og hjertelig.
Etter 12 dager drar han videre til Los Angeles.

- For å jobbe?
- Ja, men det er behagelig jobbing, understreker Norges ukronte komikonge på tv.