FORSTERKET VIRKELIGHET: Augmented Reality, forkortet AR, går ut på å blande naturlige og kunstige sanseinntrykk. Artikkelen er en smakebit på Dagbladets nye fredagsmagasin, som kommer sammen med dagens Dagbladet. FAKSIMILE: FREDAG
FORSTERKET VIRKELIGHET: Augmented Reality, forkortet AR, går ut på å blande naturlige og kunstige sanseinntrykk. Artikkelen er en smakebit på Dagbladets nye fredagsmagasin, som kommer sammen med dagens Dagbladet. FAKSIMILE: FREDAGVis mer

Møt James Dean hos naboen

Framtidas teknologi gir deg muligheten.

ET SIKKERT TEGN på at du lever nær framtida er at sci-fi-forfatterne vender blikket mot nåtiden. Ta William Gibsons siste roman «Spook Country» fra 2007. Hovedpersonen, journalist Hollis Henry, gjør en sak på «stedsspesifikk kunst». Ved et fortau i Los Angeles får hun utlevert et sett med gjennomsiktige Virtual Reality-briller plugget inn i en laptop med GPS-oppkobling.

Via geotagging (GPS-koordinater) har kunstneren plassert et dataskapt lik foran nattklubben The Viper Room.

Liket, en 3d-modell bare synlig med VR-brillene, er den unge River Phoenix, liggende på akkurat samme fortausflekken som da han døde av en overdose i 1993.

DØDE KJENDISER SOM digital installasjonskunst? Ideen er fascinerende i seg selv, men det som er enda mer fascinerende er at den er fullt gjennomførbar med dagens teknologi. Den har til og med et navn. Forsterket virkelighet (også kjent som Augmented Reality, forkortet AR) går ut på å blande naturlige og kunstige sanseinntrykk.

Det er VR 2.0, og ser ut til å kunne klare alt forgjengeren mislyktes med. De falske Røntgenapplikasjonene du får kjøpt til kameramobiler nå for tida er et tidlig eksempel på hvordan AR kan arte seg, sånn rent bortsett fra at de virkelige AR-applikasjonene faktisk vil ha nytteverdi.

Bruksområder som antakelig er rett rundt hjørnet inkluderer f.eks. mobiler med GPS som kan gi deg stedsspesifikk informasjon ut ifra hvor du står og hva kameraet er vendt mot.

PÅ FRAMTIDSBLOGGEN «2050»
foreslår forfatter Eirik Newth eksempelvis at man vil kunne vende kameraet mot et busstopp og få opp rutetabellen, eller mot en butikk og få opp åpningstidene. Mer avanserte funksjoner som å kunne ta på AR-briller (foreløpig en diger klumpete hjelm) og rusle gjennom 3d-modellerte virtuelle landskaper à la Second Life har også blitt testet ut på en vellykket måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

La oss spekulere litt videre og si at AR slår an i stor skala. Teknologien blir kjapp nok, og AR-brillene såpass billige at hvermannsen anskaffer dem. Hva da? Vel, for det første ville det vært en våt drøm for dataspill.

Om det å slåss mot treetasjes monstre i Gears Of War er heftig på en widescreen, ville det vært rent overveldende å gjøre det samme løpende mellom husblokkene i nabolaget sitt, andpusten og knugende på en plastrifle med force feedbackteknologi.

NYTT MAGASIN: I dag får du FREDAG i ny drakt. FAKSIMILE: FREDAG
NYTT MAGASIN: I dag får du FREDAG i ny drakt. FAKSIMILE: FREDAG Vis mer

Og ellers: Arkitekter ville kunne inspisert bygninger lenge før den første brikken i grunnmuren var lagt, mens designere ville kunne studert det de lager fra alle tenkelige vinkler, fri fra skjermens flathet. Folk som kom bort fra hverandre på festival ville kunne hatt en pil hengende i lufta over seg for å markere posisjonen sin. Nitriste studenthybler kunne blitt dekorert med en levende regnskog. Et nytt virtuelt rom åpner seg, og mulighetene er endeløse.

MEDALJENS BAKSIDE? JC Decaux må jo formelig gni seg i hendene bare ved tanken på å kunne tilby levende tredimensjonal reklame i alle byrom i bytte mot å donere den digre båndbredden som må til for å skape noe slikt.

Om Tele2-reklamen er fæl nå, («We love cheap!») tenk deg å møte den støgge sauen på Karl Johan hver dag. Og gateselgerne, de man tidligere kunne løpe slalåm mellom, ville alltid holde tritt og fore deg med tilbud fordi de ikke lenger var av kjøtt og blod.

Det ville også betydd uante inntjeningsmuligheter for nevnte Jamba og likesinnede mobilprofitører. Der de i dag bare selger deksler, bakgrunnsbilder og ringetoner, kunne de nå solgt smakløse temapakker som lot deg «personalisere» alt rundt deg til du vandret i et 360 graders Jamba-helvete, hånd i hånd med Crazy Frog.

FORHÅPENTLIGVIS VILLE DET nye reklamerommet snart fått sine første AR-hackere og vandaler. Kanskje de ville satt i gang et massivt angrep av flygende rosa peniser, som var tilfelle i den virtuelle nettverdenen Second Life? Eller hva med animerte skriblerier på dovegger? Fyllemoro som å tegne Hitler-bart på reklameplakater blir småplukk i forhold.
Morgendagen kan ikke komme kjapt nok.

I dag oppstår Dagbladets fredagsmagasin FREDAG i ny drakt. Denne artikkelen er første smakebit.

FREDAG: Norges beste vorspiel. FAKSIMILE: FREDAG
FREDAG: Norges beste vorspiel. FAKSIMILE: FREDAG Vis mer