Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Møt Lena Endre på nettet

Svenske Lena Endre hylles for sitt spill i Liv Ullmanns film «Troløs». Mandag kommer hun til Filmfestivalen i Haugesund. Møt henne på Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Om ett ansikt i alle festivalfilmene her i Cannes skulle sitte klistret til netthinnen, måtte det bli Lena Endres...», skrev Dagbladets anmelder, Liv Jørgensen, om «Troløs» og ga filmen terningkast 5.

Populær i Norge

Da Troløs ble vist i Cannes i sommer, jublet utenlandske kritikere for Endres innsats - og spådde henne Cannes-prisen som beste skuespiller. Norsk kinopublikum og Liv Ullmann ble kjent med Endre da hun spilte Eline Ormsdatter i «Kristin Lavransdatter». Siden har vi sett henne i «Juleoratioriet» og «Jerusalem» (Maria Bonnevie som Gertrud).

Da Endre giftet seg i sommer med Richard Hoberg (48), var Maria Bonnivie blant gjestene. Det var også hennes tidligere mann, Thomas Hanzon. I «Troløs» spiller han ektemannen som blir bedratt av Lena Endre.

I neste film «Gossip» kysses hun av Helena Bergström. Tross filmsuksessen betrakter Endre seg selv først og fremst som teaterskuepiller på Dramaten i Stockholm - der hun blant annet har spilt Solveig i «Peer Gynt». Regi? Ingmar Bergman selvfølgelig.

Møt Lena Endre på Dagbladet.no mandag 28. august klokken 09.45.

TROLØS: Her presenterer Liv Ullmann og Lena Endre filmen på Cannes-festivalen i mai.