Møt menigheten som forbyr 17. mai og nekter kvinner kort hår

Menigheten Samfundet får millioner i året av staten for å drive strengt religiøse skoler.

LANGT MER LIBERAL: Den norske kirke, her ved kirka i Lyngdal, er langt mer liberal enn Menigheten Samfundet.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LANGT MER LIBERAL: Den norske kirke, her ved kirka i Lyngdal, er langt mer liberal enn Menigheten Samfundet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barna får ikke feire 17. mai og menighetens medlemmer må gifte seg internt i kirka. Kvinner, som gud har bestemt skal ha langt hår og skjørt, slippes ikke til i lederstillinger, fordi det er «enighet om at det er menn som skal ha det offentlige læreembetet».

Den som måtte tro menigheten vi snakker om tilhører historiebøkene, tar dessverre helt feil. Menigheten Samfundet lever i beste velgående på Sørlandet, med base i Kristiansand. Den har snaut 2000 medlemmer. Det er et lukket samfunn, for menighetens medlemmer befales til å unngå «unødig omgang» med oss vranglærte på utsida.

Dersom Samfundet var en moské, hadde mange reagert. 

I en glitrende artikkel i Fædrelandsvennen på fredag gis leseren innsikt i denne tidsmaskinen av ei kirke. Samfundet ble stiftet i 1890 og drives som om vi lever i 1850. Dette er en menighet så konservativ at Den norske kirke til sammenlikning framstår som spritfylla på danskebåten.

I et eldre vedtak i menigheten heter det blant annet at «kvinner somklipper sitt hår, straks skal meldes ut av menigheten,og at deres navn skal gjøres kjent i menigheten». Styret sier til Fevennen at de ikke kjenner til at«denne praksisen» er fulgt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.