Møt menigheten som forbyr 17. mai og nekter kvinner kort hår

Menigheten Samfundet får millioner i året av staten for å drive strengt religiøse skoler.

LANGT MER LIBERAL: Den norske kirke, her ved kirka i Lyngdal, er langt mer liberal enn Menigheten Samfundet.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LANGT MER LIBERAL: Den norske kirke, her ved kirka i Lyngdal, er langt mer liberal enn Menigheten Samfundet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barna får ikke feire 17. mai og menighetens medlemmer må gifte seg internt i kirka. Kvinner, som gud har bestemt skal ha langt hår og skjørt, slippes ikke til i lederstillinger, fordi det er «enighet om at det er menn som skal ha det offentlige læreembetet».

Den som måtte tro menigheten vi snakker om tilhører historiebøkene, tar dessverre helt feil. Menigheten Samfundet lever i beste velgående på Sørlandet, med base i Kristiansand. Den har snaut 2000 medlemmer. Det er et lukket samfunn, for menighetens medlemmer befales til å unngå «unødig omgang» med oss vranglærte på utsida.

Dersom Samfundet var en moské, hadde mange reagert. 

I en glitrende artikkel i Fædrelandsvennen på fredag gis leseren innsikt i denne tidsmaskinen av ei kirke. Samfundet ble stiftet i 1890 og drives som om vi lever i 1850. Dette er en menighet så konservativ at Den norske kirke til sammenlikning framstår som spritfylla på danskebåten.

I et eldre vedtak i menigheten heter det blant annet at «kvinner somklipper sitt hår, straks skal meldes ut av menigheten,og at deres navn skal gjøres kjent i menigheten». Styret sier til Fevennen at de ikke kjenner til at«denne praksisen» er fulgt.

I protokollen fra 23. mars 2015 legger de til at «styret mener likevel at det i visse tilfeller bør reageres nåren kvinne går med svært kort hår - uten at det foreligger spesielle forhold som gjør det nødvendig». Denne menigheten forbeholder seg altså retten til å diktere kvinners hårfrisyre. 

Samfundet har skoler i Kristiansand, Søgne og Egersund, og ledes av 12 menn. Og fordi man helst ikke vil ha noe med resten av Norge å gjøre, har kirken gjort vedtak på at skolene menigheten driver ikke skal delta i 17. mai-feiring. Skal vi le eller gråte?

«Samfunnsstyret mener at Samfundets skoler ikke bør delta i den offentlige 17. mai- feiringen», fordi dette er «unødig omgang med utenforstående», som det heter i dokumentene Fevennen har fått tilgang på. Jeg tror vi skal gråte.

Knapt noen i Norge deler verdiene til Samfundet. Likevel gir vi dem enorme summer til å plante nettopp disse ideene i hodene på barna. Private grunnskoler i Norge får opp til 150 000 kroner i året i statsstøtte per elev, avhengig av elevtallet. Færre enn 53 elever er lik omtrent 150 000 i året. Har skolen 54 elever eller flere, vil tilskuddet fra staten gå vesentlig ned. 

Det er mye penger, og la meg gjenta det siste der: 150 000Per elev. I fjor betalte staten ut nesten 4 milliarder kroner til slike skoler. 4 milliarder, og selv om ikke alle skolene er like konservativt anlagt som Samfundets skoler, er det fortsatt mye penger. 

I Menigheten Samfundet slippes ikke nye tanker inn, mens verdier som ikke likner grisen - sånn som å boikott landets nasjonaldag - holdes kunstig i live på statens regning. 

« ... for i Bakvendtland, der kan alt gå an». 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer