Møt min kjære herr kone

- Jeg ville hatt mer problemer med å leve sammen med en fotballfantast, sier Elsa Almås om samlivet med Esben Esther Pirelli Benestad. Sammen har de skrevet boka «Kjønn i bevegelse».

Esben Benestad, eller Esther Pirelli, er Norges eneste kjendistranse. Grimstad-legen har vært åpen om sin transseksualitet - eller transeperson som han velger å kalle det, i snart tjue år.

- Hvis fordommene finnes, er de feige. Det har overrasket meg, men jeg har nesten ikke møtt fordommer. I starten gjennomgikk jeg en indre katastrofe, og trodde verden skulle ramle ned over meg dersom jeg fortalte noe, sier Esther Pirelli.

Likevel valgte Esben Esther å fortelle.

- Det ble en gradvis åpning fra første gang jeg ble tatt på fersken. Men bak lå det en dyp bestemmelse, sier han.

På lanseringen av boka «Kjønn i bevegelse» er Esben Esther. En høy, feminin kvinne, med perfekt sminke, svart, trang kjole og kort rødt hår. Stemmen bryter mellom det feminine og maskuline.

Kjærlighetshistorie

- Det spennende med å være transeperson er at du ser verden fra så mange forskjellige synspunkter. Den ene dagen er jeg ute og drikker øl med gutta, den neste holder de stolen fram for meg, sier Esther.

For 15 år siden traff sexolog og klinisk psykolog Elsa Almås Esben Benestad på et seminar. Hun ble forelsket. Og sjokkert. I boka skriver hun: «En velfungerende ressurssterk transvestitt var ikke hverdagskost. Det jeg ikke var forberedt på, var at Esben og jeg skulle innlede et forhold som vi opplevde som århundrets kjærlighetshistorie.»

Det uvanlige vanlige

- Å leve sammen med Esben er en utfordring. Men jeg har lært veldig mye gjennom å komme inn i miljøer der man normalt ikke slipper inn, sier Elsa.

På lanseringsfesten i går var både venner og familie til stede. En transe på fiolin sto for musikken, mens Esther Pirelli leste egne dikt.

Boka er tilegnet alle dem som i årenes løp har presentert sitt/sine kjønn for forfatterne. Den handler om kjønnsmangfold - sett fra et faglig perspektiv, men også et forskjellig.

- Jeg fant ut at dette stoffet trengte å samles et sted, sier Elsa Almås.

- For meg er det viktig at det uvanlige mennesket kan kjenne seg igjen i det vanlige. Og like viktig at det vanlige kan kjenne seg igjen i det uvanlige. Vi trenger uvanlige mennesker for å forstå hvilke tanker vi kunne ha tenkt, sier Esther Pirelli.

Dokumentar om far

I tre uker har Even Benestad (26) filmet sin far. Resultatet skal bli en dokumentarfilm som kommer på kino i vinter.

- Det har vært ganske sært. Jeg har lært masse om faren min, både på godt og vondt vil jeg si. Dette er min film, min historie, sier Even Benestad.

Nettopp det at filmen «Alias» blir så personlig, synes Even Benestad er skummelt.

- Hadde jeg visst hva jeg bega meg ut på, hadde jeg latt være. Det har vært en påkjenning. Det er ganske brutalt å jobbe så tett på familien sin, samtidig som du er en del av den, sier Even Benestad.

ET UVANLIG EKTESKAP: - Det er en utfordring å leve sammen med Esben, sier Elsa Almås (t.h.).Foto: ALEKSANDER NORDAHL