Mot norsk sjølmål i Israel?

Norge kan ikke delta i mesterskapet hvis ikke det flyttes.

<strong>BØR FLYTTES:</strong> «Vi oppfordrer til å kreve U-21 flyttet fra Israel til reservearrangøren England», skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Arnt E. Folvik
BØR FLYTTES: «Vi oppfordrer til å kreve U-21 flyttet fra Israel til reservearrangøren England», skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Arnt E. Folvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Israel er blitt tildelt det europeiske fotballmesterskapet for ungdom - U-21 - for 2013. Norge har spilt seg fram til sluttspillet, og er satt opp i åpningskampen mot Israel i Netanya 6. juni.

Vi har også et forfatterlandslag i fotball som var invitert til en turnering i Haifa midt under mesterskapet. Dette laget har imidlertid trukket seg blant annet på grunn av Israels behandling av palestinske fotballspillere. Også det engelske og det tyrkiske forfatterlandslaget har trukket seg fra turneringen.

Israels behandling av Palestinas idrettsfolk generelt og fotballspillere spesielt er hovedgrunnen til økende internasjonale protester mot det israelske arrangementet. Israelske okkupasjonsmyndigheter nekter palestinske spillere utreise til internasjonale turneringer og fengsler spillere på ubestemt tid og uten tiltale. Lokale treningskamper hindres ved veisperringer. Under et eventuelt mesterskap i Israel vil palestinske ungdommer i praksis være utestengt fra kampene. Det er bare ca. to prosent av palestinerne på den okkuperte Vestbredden, arbeidere med arbeidstillatelse, som slipper inn i Israel, og fra mars i år bare med segregerte busser. Og Gaza er som kjent et stort fengsel.

Men trass i at Israel bryter med europeiske fotballnormer - klart uttrykt både av UEFA og Norges Fotballforbund - om fair play og ikke-diskriminering, er altså staten tildelt vertskapet for U-21.

14. april kommer Mahmoud Sarsak til Norge. Han deltok i sin tid i Norway Cup og var stjernen på det palestinske landslaget til han ble arrestert på vei til et engasjement med en fotballklubb i 2009. Han satt fengslet i tre år uten tiltale og ble utsatt for tortur. I desperasjon gikk han til sultestreik som varte i 92 dager. Etter en kampanje støttet av fotballegendene Eric Cantona og Frederic Kanouté, samt FIFA-president Sepp Blatter, ble han til slutt satt fri. Men fotballkarrieren hans var ødelagt.

I likhet med Palestinas første kvinnelagkaptein, Honey Thaljieh, og Det palestinske fotballforbundet, tar han til orde for å flytte årets U-21-arrangement fra Israel. Dette kravet støttes av forfatteren Alice Walker, erkebiskop Desmond Tutu, den tidligere franske idrettsministeren, Marie-George Buffet, og en rekke europeiske fotballspillere.

Undertegnede forfattere ber Norges Fotballforbund og U-21-laget om å følge Forfatterlandslagets eksempel. Vi oppfordrer til å kreve U-21 flyttet fra Israel til reservearrangøren England. Vi mener også Norge - av respekt for palestinernes syn - ikke kan delta i mesterskapet med mindre det blir flyttet.

Følg oss på Twitter

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer