Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mot slutten for billige mp3-filer

Allofmp3 kan bli offer for storpolitisk spill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Russland lover å stramme inn sin åndsverkslov, etter at landet i går ble enig om en bilateral avtale med USA, melder Billboard.

Det kan bety begynnelsen på slutten for Allofmp3 - en russisk nettjeneste som selger mp3-filer billig, og som er svært populær i Norge.

- Den er helt klart ulovlig, hevder Marte Thorsby, leder i interesseorganisasjonen for de multinasjonale plateselskapene i Norge, IFPI.

Bransjens hodepine

Allofmp3 har vært et mareritt for den internasjonale platebransjen, som har forsøkt å stoppe siden i lang tid.

Men russiske myndigheter har ikke vist spesielt stor interesse for å bidra til å lukke siden. Og Bengt Hermansen - leder for mediaavdelingen i Kulturdepartementet - har tidligere sagt til Aftenposten.no at nordmenn som handler på siden ikke kan bli straffeforfulgt så lenge den er lovlig i Russland.

- Etter seks års drift er vi aldri blitt dømt av en russisk rett eller erklært ulovlige. Vi er hundre prosent lovlige etter russisk lovgivning, sa Vadim Memotin, direktør for sidens eier Mediaservices, til International Herald Tribune i oktober.

Det har vært spekulert i at russerne ønsket å bruke amerikanernes korstog mot Allofmp3 i forhandlingene om å få bli med i WTO. Analytikere tror et medlemskap er mer sannsynlig nå, med den nye avtalen mellom Russland og USA.

BLIR DEN STOPPET?: Plateselskapene har i lang tid irritert seg kraftig over Allofmp3, en side som selv hevder å være lovlig i Russland. Nå kan russerne være i ferd med å stoppe den. Faksimile: Allofmp3.com
BLIR DEN STOPPET?: Plateselskapene har i lang tid irritert seg kraftig over Allofmp3, en side som selv hevder å være lovlig i Russland. Nå kan russerne være i ferd med å stoppe den. Faksimile: Allofmp3.com Vis mer

- Russland har lovet å gjøre noe med dette problemet og sikre at deres praksis er i henhold til internasjonale standarder, sier Neil Turkewitz i Recording Industry Association of America (RIAA) til Billboard.

Uenighet om ROMS

Thorsby i IFPI hevder siden har vært ulovlig hele tiden, men er glad for eventuelle tiltak Russland gjennomfører for å styrke sin åndsverkslov.

- Jeg kan ikke uttale meg om russisk rett, men piratvirksomhet er et problem man må løse på globalt plan, sier hun til Dagbladet.no.

Allofmp3 viser til at de betaler royalties til den russiske organisasjonen ROMS, som igjen betaler ut til artistene. Thorsby mener imidlertid at ROMS ikke har myndighet til å lisensiere ut låter av internasjonale artister i eller utenfor Russland.

- Hva vil du nå si til de nordmennene som har konto hos Allofmp3?

- Jeg vil selvfølgelig hevde at dette er like ulovlig som en hvilket som helst annen ulovlig tjeneste.

FORNØYD: Marte Thorsby i IFPI mener siden alltid har vært ulovlig.
Hele Norges coronakart