Mot sommer

Det går mot sommer, sparebluss og repriser på alle kanaler.

NRK 1 kjørte repriser på KLM og Synnøve Svabø. Begge deler overgår TV 2s egenproduserte serier «Hotel Cæsar» og «Karl & Co». Jeg har med største velvilje forsøkt å finne noe godt i TV 2s serie fra Dyreparken i Kristiansand. Dyr - enten de kryper eller klatrer - har alltid vært garantert godt stoff på film og fjernsyn. Det forutsetter i grunnen ikke engang noen rød tråd eller historie: Man fjetres når National Geographic eller andre viser dyr i sitt naturlige miljø.

Men en slange i bur som mates med ei død og etter hvert skitten høne er verken underholdning eller annet.

Bare i beste fall likegyldig.

Og dårlige amatørskuespillere som rører rundt i Kardemomme by ville garantert fått Torbjørn Egner til øyeblikkelig å stanse tøvet som åpenbart skader hans geniale og stramme «Folk og røvere».

Norge rundt

«Norge rundt» har vært et så vellykket konsept at NRK har valgt å sende programmet nesten hver kveld under en litt endret vignett. Faren er da at originalen kommer til å virke som en kopi. Men i øyeblikket er «Norge rundt» doggfrisk og underholdende.

Innslaget med vesle Jasmine Smørdal (8) som fikk debutere som balansekunstner på stram line på pappa Jan Ketil Smørdals sirkus Agora hjemme i Nordfjordeid var en perle.

Claus Wiese hadde fire nye deltakere i «Bumerang». Skuespillerne Anne Marit Jacobsen og Bjarte Hjelmeland på det ene, reklamemannen Kjetil Try og NRK-produsent og programleder Stine Buer på det andre. Programmets vellykkethet står og faller på deltakernes prestasjoner, og de nye greide seg godt.

Derfor forblir «Bumerang» og Claus Wiese harmløs tidtrøyte for folk som ikke har noe bedre å ta seg til i de lyse forsommerkvelder.

Samuraier

Av Pål Bang-Hansens glimt fra Cannes-festivalen på NRK 2 lærte jeg at halvparten av de japanske samuraier er homser. I grunnen ikke så forbausende, de lever jo i et slags elevert engelsk kostskolemiljø. Bang-Hansen fristet som vanlig til kinobesøk. Han beskrev for øvrig denne festivalen som den beste på mange år. Og vi skjønte hans hjertesukk: Filmene blir stadig lengre. Derfor blir de for lange for fjernsyn. På skjermen får Hollywood fortsatt dominere.

Det fikk vi sanne seinere på kvelden.