Mot toppen med Tobey

24 år gamle Tobey Maguire er trygt på vei mot stjernene. Men som Leonardo DiCaprios bestekamerat er han betenkt når det gjelder berømmelse. Han spiller Homer i «Siderhusreglene» som går på kino nå.

- Berømmelse er skremmende, mener Tobey Maguire. Vi får bare håpe at den kommende stjernen ikke er lettskremt. Akkurat nå kan du se Tobey Maguire (24) som Homer i «Siderhusreglene», den kritikerroste filmen basert på John Irvings bestselger. Maguire var ikke førstevalg til rollen.

Ironisk nok var det først da bestekamerat Leonardo DiCaprio takket nei at Tobey kom inn i bildet. Maguire ble møtt med skepsis av mange, inkludert John Irving.

Forfatteren forteller i boka «My Movie Business» om skuffelsen da han først møtte Maguire.

«Han så slett ikke ut som Homer, han manglet fullstendig uskylden,» skriver Irving. Men han legger til at da innspillingen begynte forandret inntrykket seg radikalt. Toby var Homer, skriver han.

Utypisk stjerne

Det er ikke den typiske filmstjernen Dagbladet møter. Maguire ser ikke en gang ut som en skuespiller. Herregud, han ser ikke en gang ut som om han er ferdig med tenårene. I krøllete, svart t-skjorte, slitte jeans og en mopp av halvfett, rotete hår, er det lett å mistenke ham for å ha sovet i klærne og nettopp snublet ut av sengen. Med andre ord: Han kunne vært en hvilken som helst amerikansk tenåring. Men hans merittliste så langt beviser noe helt annet. Med «Siderhusreglene» og hovedrollen i Ang Lees borgerkrigsdrama «Ride With the Devil» (norsk premiere over påske), samt den kommende «The Wonder Boys» (hvor han spiller mot Michael Douglas og Frances McDormand), er Maguire på god vei til å bytte status fra skuespiller til stjerne. Men så var det dette med berømmelse, da.

- På mange måter blir jeg redd. Redd for hva som kan skje, sier han.

Hans frykt er velbegrunnet. Som omgangsvenn av Leonardo DiCaprio, har han sett baksiden av å være berømt. En gang var Tobey, Leo og Tobeys daværende kjæreste på kunstutstilling i Pasadena. Plutselig fikk Tobey øye på en kameralinse i et bagasjerom. Kort tid etter var sladderpressen full av bilder av «Leo og hans nye kjæreste».

DR: LARCH OG HOMER: Michael Caine og Tobey Maguire(24). SCANPIX
DR: LARCH OG HOMER: Michael Caine og Tobey Maguire(24). SCANPIX Vis mer

- Det gjorde ikke noe for meg, men jeg synes synd på Leo som ikke kan gjøre ting vanlige folk gjør uten å bli forfulgt og iakttatt, sier han.

Robert de Niro, Kevin Kline, Woody Allen, Michael Kane, Sigourney Weaver, Leonardo DiCaprio, Joan Allen, William H. Macy, Ang Lee, Lasse Hallström har to ting felles; de er alle Oscarvinnere, eller -nominerte, og de har alle jobbet sammen med Tobey Maguire.

- Jeg har vært veldig heldig og har fått mulighet til å jobbe med enormt gode kunstnere, sier Maguire.

Skilsmissebarn

Tobey vokste opp i et skilsmissehjem og tilbragte et ukjent antall timer på reise mellom foreldrenes hjem i Sør-California. Skuespillerambisjoner var det dårlig med, hans mor bestakk ham med en hundredollarseddel for at han skulle velge drama i stedet for heimkunnskap som valgfag på skolen.

Siden har det gått slag i slag, TV-serier, b-filmer, biroller i a-filmer, og nå hovedroller i storproduksjoner. Men hva vil han egentlig aller helst gjøre?

- Jeg er fremdeles en ung gutt og jeg har lyst å gjøre det de fleste unge gutter har lyst å gjøre, sier han og smiler bredt.

- Som hva?

- You know, just hang out. Bare drive rundt. Mye heller det enn å jobbe, sier han.

DR: LARCH OG HOMER: Michael Caine og Tobey Maguire(24). SCANPIX