- Motbydelig, ufyselig og taktløst

Kunsthistoriker raser mot Morten Viskums Breivik-avstøpning.

«THE CLOWN»: Morten Viskum provoserer med ny avstøpning av seg selv der han har trekk fra Anders Behring Breivik og klovnemaling i ansiktet. Dette har skapt sterke reaksjoner. Foto: Morten Viskum
«THE CLOWN»: Morten Viskum provoserer med ny avstøpning av seg selv der han har trekk fra Anders Behring Breivik og klovnemaling i ansiktet. Dette har skapt sterke reaksjoner. Foto: Morten Viskum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går ble det kjent at den kontroversielle kunstneren Morten Viskum har laget kunst av Anders Behring Breiviks skikkelse.

En avstøpning av Viskums kropp deler massemorderens karakteristiske ansiktstrekk, og har i tillegg et påmalt klovneansikt.

Med tittelen «The Clown» gjør kunstneren klovn av massemorderen.

- Taktløst Dette har skapt sterke reaksjoner.

Kunsthistoriker Paul Grøtvedt sier til Dagbladet at han synes Viskums Breivik-avstøpning er motbydelig.

- Det er taktløst av Viskum å rote seg bort i dette. Jeg har jo ventet på at en eller annen skulle lage kunst ut av det, men jeg synes det er motbydelig. Det å bruke Breivik på denne måten er så ufyselig at jeg nesten ikke finner ord, sier han.

- Enormt ego Grøtvedt mener Breivik-avstøpningen vitner om en kunstner med et enormt ego, og drar paralleller til kunstneren Karlheinz Stockhausen, som i etterkant av 11. september uttalte at angrepet var verdens største kunstverk.

- Viskum avstøper jo ikke vanlige folk. Nei, det er unntakene, det være seg terrorister eller guddommelige, som trigger hans ego, tordner kunsthistorikeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer