- Motbydelig, ufyselig og taktløst

Kunsthistoriker raser mot Morten Viskums Breivik-avstøpning.

«THE CLOWN»: Morten Viskum provoserer med ny avstøpning av seg selv der han har trekk fra Anders Behring Breivik og klovnemaling i ansiktet. Dette har skapt sterke reaksjoner. Foto: Morten Viskum
«THE CLOWN»: Morten Viskum provoserer med ny avstøpning av seg selv der han har trekk fra Anders Behring Breivik og klovnemaling i ansiktet. Dette har skapt sterke reaksjoner. Foto: Morten ViskumVis mer

(Dagbladet): I går ble det kjent at den kontroversielle kunstneren Morten Viskum har laget kunst av Anders Behring Breiviks skikkelse.

En avstøpning av Viskums kropp deler massemorderens karakteristiske ansiktstrekk, og har i tillegg et påmalt klovneansikt.

Med tittelen «The Clown» gjør kunstneren klovn av massemorderen.

- Taktløst Dette har skapt sterke reaksjoner.

Kunsthistoriker Paul Grøtvedt sier til Dagbladet at han synes Viskums Breivik-avstøpning er motbydelig.

- Det er taktløst av Viskum å rote seg bort i dette. Jeg har jo ventet på at en eller annen skulle lage kunst ut av det, men jeg synes det er motbydelig. Det å bruke Breivik på denne måten er så ufyselig at jeg nesten ikke finner ord, sier han.

- Enormt ego Grøtvedt mener Breivik-avstøpningen vitner om en kunstner med et enormt ego, og drar paralleller til kunstneren Karlheinz Stockhausen, som i etterkant av 11. september uttalte at angrepet var verdens største kunstverk.

REAGERER: Kunsthistoriker Paul Grøtvedt tordner mot Viskums Breivik-avstøpning.
Foto: Torgeir Larsen
REAGERER: Kunsthistoriker Paul Grøtvedt tordner mot Viskums Breivik-avstøpning. Foto: Torgeir Larsen Vis mer

- Viskum avstøper jo ikke vanlige folk. Nei, det er unntakene, det være seg terrorister eller guddommelige, som trigger hans ego, tordner kunsthistorikeren.

Årlig reiser nemlig Viskum til Paris, hvor han lager en fysisk gipsavstøpning av seg selv i full størrelse.

Klovn Kunstneren har tidligere framstilt seg selv som muslim, transvestitt, Jesus og Gadaffi.

Grøtvedt reagerer spesielt på framstillingen av Breivik som en klovn.

- Klovnen er jo en metafor for kunstneren, en som gleder andre, men selv gråter. Det er en perversjon i måten han kobler Breivik til klovnen, et kunstnerideal og seg selv, sier Grøtvedt.

- Ekkel Morten Viskum mener selv at massemorderen framstår som en klovn bak den uberørte masken.

- Breivik ønsker nok ikke å bli framstilt som en klovn, men det er nettopp det han er. Jeg valgte å gi avstøpningen trekk fra Breivik, som hårfestet og skjegget. Den er egentlig ganske ekkel. Det er ikke helt meg, ikke helt ham, mens det også er en klovn, sier Viskum til Dagbladet.

REAGERER: Trond Henry Blattmann, leder  i støttegruppen 22. juli, liker ikke at massemorderen fremstilles som en klovn. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
REAGERER: Trond Henry Blattmann, leder i støttegruppen 22. juli, liker ikke at massemorderen fremstilles som en klovn. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer

Trond Henry Blattmann, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli, liker heller ikke at massemorderen blir framstilt på denne måten.

Han mener saken er alvorlig.

Vil ikke latterliggjøre - For oss etterlatte og pårørende er han en massemorder og ikke en klovn, sier Blattmann.

Kunstneren håper pårørende og etterlatte ikke føler han prøver å latterliggjøre saken.

- Jeg håper virkelig ingen føler seg støtt. Dette er min måte å gjøre et kunstverk ut av det grusomme som har skjedd. Her framstilles Breivik som en klovn som ikke har det godt med seg selv. Bak klovnemasken ser jeg en veldig trist person og en trist skjebne, sier Viskum.

Advarer Bistandsadvokat Frode Elgesem advarer mot Breivik-kunst.

- Man må være forsiktig med å framstille og bruke denne saken både kunstnerisk og på andre måter. Det er en sak som berører veldig mange, sier Elgesem.

ADVARER: Bistandsadvokat Frode Elgesem mener man må være forsiktig. Foto: Jacques Hvistendahl
ADVARER: Bistandsadvokat Frode Elgesem mener man må være forsiktig. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Viskum har også provosert tidligere. Blant annet har han vakt reaksjoner ved å male med en død menneskehånd.

KUNSTNER: Morten Viskum håper avstøpningen blir godt mottatt. - Dette er min måte å gjøre et kunstverk ut av det grusomme som har skjedd, sier han. Foto: TORBJØRN BERG
KUNSTNER: Morten Viskum håper avstøpningen blir godt mottatt. - Dette er min måte å gjøre et kunstverk ut av det grusomme som har skjedd, sier han. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer