Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Motbydelige holdninger

- Jeg kjenner ingen som er homofile av ren faenskap, som vi kan få inntrykk av etter enkelte kirkelederes uttalelser. Tvert imot, når jeg holder foredrag om psykiske lidelser, møter jeg mange fortvilte homofile som har fått ekstra byrder på grunn av disse herrenes helbredelsesiver. Deres holdninger et motbydelige, og dette er så absolutt en sak for verdikommisjonen og folk flest.

Hvem trenger «helbredelse»?

Skuespiller Jakob Margido Esp ønsker å bruke sitt medlemskap i verdikommisjonen. Derfor sendte han i tillegg innlegget til Dagbladet.

- Folk vil få se at vi blir ivrigere til å gå ut i mediene for å skape debatt om viktige verdier og holdninger i samfunnet, sier han.

- Nå når verdikommisjonen runder sin første årsdag, er medlemmene blitt seg mer bevisst at de må ha mot til å si sine meninger offentlig, selv om meningene er provoserende. Den dagen vi er så velfødde at vi ikke gidder å bry oss, er det en fare for demokratiet.

- Foruten å komme med en oppfordring til Dagbladet er du opptatt av homofilisaken i artikkelen din, hvorfor?

- Dels fordi de siste dagenes oppslag om enkelte kirkelederes helbredelsesiver har opprørt meg, og dels fordi det dypest sett dreier seg om en av de viktigste verdiene i et samfunn, nemlig en grunnleggende respekt for andre menneskers identitet og integritet. Seksuell legning handler om dette - det er noe som berører det innerste i et menneske. Dersom enkelte kirkeledere ikke kan utvise denne respekten, får de heller gå ut av kirken og danne sin egen gruppering for spesielt interesserte.

- Du respekterer dem med andre ord ikke?

- De må gjerne få ha sine meninger, men når de ved å ta i bruk ordet «helbredelse» behandler homofili som en sykdom, må jeg sette strek. Dette handler også om hvilke verdier vi ønsker å bygge vår kultur på. Når enkelte ønsker å organisere sine samfunn etter hvilken «fil» mennesker befinner seg i, er vi over i noe ganske annet enn det jeg ønsker å kjempe for.

- Biskop Køhn skal ta en viktig avgjørelse i Siri Sunde-saken, kan den bli en sak for verdikommisjonen?

- Jeg kjenner ikke så mye til detaljene i saken, men dersom Sunde skvises ut, svikter Køhn et håp mange har til både henne og Gunnar Stålsett som biskoper. Da bør det også være en sak for verdikommisjonen. Jeg tror ikke kirkens egne folk er klar over hvilken betydning disse to biskopenes åpenhet har for svært mange mennesker. Håpet om åpenhet, kjærlighet, omsorg og toleranse er kanskje noe av det viktigste en kan gi til dem som sliter. Det har jeg selv erfart, og det er en viktig grunn til at jeg nå går ut og engasjerer meg på denne måten.

- Du er tilhenger av åpenhet som en viktig verdi, hvilken betydning har det hatt for deg?

- Svært mye, og jeg får bekreftet det hver gang jeg er ute og holder foredrag om psykiske lidelser. Men det er viktig å skjelne mellom det personlige og det private. Gjennom det personlige kan du vise omsorg og engasjement for andre, det private tilhører meg selv på en annen måte, og det bør respekteres. Det en vil fortelle om sitt private liv, må overlates til den enkelte. Jeg får ofte spørsmål om hvor jeg selv står, men avviser spørsmålet av samme grunn. Det er en feilslutning å forveksle åpenhet med det private.

- Du er jo godt kjent i rollen som Flettfrid, hvilken rolle bør humor ha i slike debatter?

- Stor! Og den har for liten plass. Selv om det er viktige og alvorlige spørsmål, må vi aldri miste evnen til å le av oss selv, til å slippe løs latteren. Her synes jeg kollega i verdikommisjonen Arthur Arntzen har gjort en stor innsats. Ikke bare gjennom sin humor, men også i evnen til å la humor og alvor gå side om side, sier Jakob Margido Esp.

JAKOB MARGIDO ESP: Ønsker verdikommisjonens medlemmer lenger ut på banen i samfunnsdebatten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media