Møte med døden

Hadia Tajik er god, men forsiktig, i sin programlederdebut i «På bortebane».

MØTER DØDSDØMT: Hadia Tajik møter den dødsdømte fangen Willie Tyrone Trottie i den første episoden av «På bortebane» på NRK1 i kveld.
MØTER DØDSDØMT: Hadia Tajik møter den dødsdømte fangen Willie Tyrone Trottie i den første episoden av «På bortebane» på NRK1 i kveld. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Willie Tyrone Trottie ble henrettet 10. september i år,etter å ha sittet over 20 år på death row i Texas. Leder i justiskomiteen på stortinget, Hadia Tajik, var til stede da fengselsmyndighetene i Texas kunngjorde at Trottie hadde blitt henrettet ved giftsprøyte. Tajik møtte også Trottie i forkant av henrettelsen og snakket med ham om dommen hans, for et grovt dobbeltmord i 1993. Tajik er i tvil etter å ha møtt ham. Hun gikk inn på besøksrommet med en forventning om å synes synd på ham, men det faktiske møtet kompliserer ting. Hun endrer ikke synspunkt på dødsstraff - det skal tross alt ganske mye til - men det bringer henne allikevel nærmere synspunktene til for eksempel Robert Blecker, en jurist som har brukt livet sitt på å være en høylytt forkjemper for opprettholdelse av dødsstraffen i USA.

Blecker er den andre, eller tredje, hovedpersonen i første episode av NRKs «På bortebane», en serie der norske stortingsrepresentanter drar ut i verden for å konfrontere holdninger som bryter med konsensusen i Norge. Det er en god idé, og dødsstraff er et naturlig sted å starte. Ikke bare fordi vi for få år siden gikk igjennom en rettssak og en forbrytelse som naturligvis ledet tankene den veien for mange i Norge, men også derfor; Forbrytelsene til Anders Behring Breivik og hva som egentlig ville vært den rettferdige straffen for et slikt massemord er et naturlig gnistpunkt når Tajik forsvarer det norske rettssystemet i møte med Blecker. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer