Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trump og Kim møtes

Møte med stor fallhøyde

Ingen politiske møter i moderne tid har hatt større fallhøyde enn det planlagte møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un i neste uke.

KIM KOM IKKE: En Kim Jong-un look-alike er allerede på plass i Singapore. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
KIM KOM IKKE: En Kim Jong-un look-alike er allerede på plass i Singapore. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Avgrunnen mellom suksess og nederlag for toppmøtet 12. juni i Singapore ligger som et bilde også i valget av sted for begivenheten. Stedet der møtene etter planen skal foregå er øya Sentosa, som betyr «fred og stillhet». Men på denne øya med det forførende navnet var det også et helvete på jord. Under 2. verdenskrig var det på øyas idylliske strender en japansk konsentrasjonsleir for britiske og australske krigsfanger. Det var også her japanerne summarisk henrettet mange lokale kinesere.

Alt ser ut til å være i spill før møtet neste tirsdag. Vil Kim forplikte seg til å kvitte seg med sitt atomvåpenarsenal, slik Trump har lovet at Kim skal? Og hva mer vil Kim gi enn det han allerede har gitt, nemlig stans av prøvetesting av både kjernefysiske ladninger og rakettsystemer som kan frakte dem. Hvis han skulle tilby for eksempel stans i utvikling av nye våpen og frysing av anriking av uran, som er nødvendig for å lage nye kjernefysiske våpen, hva vil Trump gi Kim tilbake?

Ingen, utenom Kims innerste krets, vet om den nordkoreanske lederen på noen som helst måte virkelig er villig til å ofre sitt kjernefysiske arsenal, slik Trump har påstått i entusiastiske tweeter. All sannsynlighet taler mot at dette skjer, fordi Kims kjernefysiske våpen er hans ultimate sikkerhetsgaranti. Og hva må Trump i så fall gi for noe slikt? Dessuten, er amerikanske garantier verdt papiret de er skrevet på, etter at Trump i vår rev i stykker atomavtalen med Iran?

Men det er ikke bare spørsmålene som henger i lufta før Trump og Kim etter planen møtes ansikt til ansikt. Det er også knyttet stor usikkerhet til selve møtet. På den ene siden har vi en brutal diktator som har arvet makta, tatt livet av sin onkel og sin bror, og kastet alle landets ressurser inn i arbeidet for å skaffe seg nettopp atomvåpen. Som han nå plutselig skal bli kvitt?

På den andre siden har vi en amerikansk president som ikke likner noen andre i historien. Trump er uberegnelig, selvopptatt til diagnosen narsissistisk, og nedlatende. Han hører i mange tilfeller ikke på råd, og stoler i stedet på sine instinkter. For han vet selv hvordan man best gjør «The Art of the Deal», som er tittelen på ei bok har publisert i sitt navn. Hvordan vil det personlige møtet mellom den fattige arveprinsen Kim, og den rike skrytepaven Trump, bli? Vi kan vel si at vi snakker om et umake par?

Trump har de siste dagene forsøkt å dempe forventningene med å si at møtet handler «om å bli kjent +». Men alle vet at det å bli kjent ikke er nok for å gjøre møtet til en suksess. For Trump handler alt om å få til en kjernefysisk nedrustning av de nordkoreanske atomarsenalene. For Kim handler alt om å få sanksjonene mot landet opphevet, og så få investeringer som kan få fart i økonomien. Kanskje kan man få en nordkoreansk prinsipperklæring om at man en gang i framtida kan gi opp sine atomvåpen. Men når, og hva Nord-Korea skal ha tilbake, og når landet skal belønnes, vil bli gjenstand for intens dragkamp.

Nord-Korea har i hele vår snakket om behovet for «en balansert løsning». Det betyr at landet skal premieres for hver lille innrømmelse av atomvåpenprogrammet det gjør. Det har Trump i utgangspunktet sagt nei til, med å insistere på at alle atomvåpen skal være borte, før en eneste sanksjon kan løftes. Kløften i posisjoner er vid som et hav. Og fallhøyden for hovedpersonene er høy som et fjell. Her kan det bli stor både horisontal og vertikal underholdning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media