I begynnelsen av oktober ble resultater fra det globale sykdomsbyrdeprosjektet – Global Burden of Disease study (GBD) – fra 2015 publisert i legetidsskriftet The Lancet. Studien utføres jevnlig i 188 land og kartlegger dødelighet og sykelighet som kan tilskrives ulike sykdommer og risikofaktorer. I 2015 var «feil» kosthold, tobakk og høyt blodtrykk de fremste risikofaktorene for tap av friske leveår i verden.
Mesteparten av sykeligheten grunnet «folkesykdommene» hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes i Norge kan faktisk tilskrives kosthold. De nyeste data indikerer også at nesten to tredjedeler av alle dødsfall grunnet hjerteinfarkt, og mer enn ett av tre dødsfall grunnet diabetes og tarmkreft, har sammenheng med kosthold. Dette skyldes ikke at mat i seg selv er så farlig, men at et ikke-optimalt kosthold er svært vanlig og derfor forklarer mesteparten av sykdomsbyrden.
Hva er så problemfaktorene i kostholdet som bidrar til dette? Studien viser at utfordringene med nordmenns kosthold er
- for lite frukt og grønnsaker, grove kornprodukter, nøtter og frø, omega-3, fiber, kalsium, melk og flerumettet fett
- for mye bearbeidet kjøtt, salt, rødt kjøtt, transfett samt sukkerholdig brus
På verdensbasis bidrar særlig et for høyt saltinntak og et for lavt inntak av frukt og grønnsaker til død av ikke-smittsomme sykdommer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger