Motekorreks til verden

Noen vil forandre verden, andre vil kommentere urett. På Henie Onstad Kunstsenter møter du moteskapere som vil mer enn å kle opp beinrangler på en catwalk. Skillet mellom mote og kunst viskes ut.

Hun ønsker forandring og har større visjoner og mål med sin kunst.

- Jeg vil vekke noen fra kollektiv handlingslammelse så det blir bedre for menneskeheten, bedre for miljøet, bedre for helheten. Hvorfor blir folk som vil gjøre noe motarbeidet? undres Myrvold. Hun påpeker at i prat med enkeltpersoner, vet alle hva som er feil og hva man må gjøre for å rette opp skjevhetene.

- Alle vet at vi må dele mer rettferdig, at vi må passe på verdens ressurser, beskytte jorda mot forurensning og ungene mot krig. Men ingen klarer å gjøre noe. Derfor kommer jeg med et korreks, for å sette i gang en utvikling så folk lærer noe nytt. For å lære noe viktig, er det nødvendig med denne forstyrrelsen, «Interference». Den skal lære oss å lytte til dem som sitter med viten, og gi viten til dem som sitter med makten. I denne prosessen er kreativiteten viktig, mener Myhrvold.

Cyber couture

Hun går egne, radikale veier. Hennes nyeste påfunn er å lage haute couture, eksklusiv målsøm, via Internett. Klærne som benyttes i videoinstallasjonen på Høvikodden kan man skaffe seg på www.cybercouture.com - til en pris som ikke kjennetegner resten av haute couture-bransjen.

- Dette er mitt forslag til løsning på motens største problem i dag, nemlig at alt skal produseres så billig, og dermed må det lages i Asia. Der arbeider folk under elendige kår for luselønn, stikk i strid med min filosofi. Skulle jeg ha vært med på noe slikt, ville jeg gått på akkord med egne etiske normer. Det ville vært full krasj med designen på klærne mine også.

Det blir ikke Asia-priser på produktene hennes, men etisk og kunstnerisk fullverdig mote med statements mot forbrukersamfunnet og ødeleggelse av miljøet har en verdi ut over å være kroppsvarmere.

41 skudd

«Window of Opportunities» har Maria Magdalena Campos-Pons kalt sitt bidrag. Vinduskunst høres vakkert og vart ut. Men hennes bestillingsverk til utstillingen er basert på én av de 41 skuddsalvene New York-politiet skjøt mot Amadou Diallo i Bronx i fjor vinter.

- Jeg fikk et fotografi av et vindu som ble truffet av ett av skuddene. Det ble overført til silketrykk på noen av tekstilene, på andre har jeg brodert kulehullet med afrikansk hår. En svært tidkrevende og vanskelig prosess, forsikrer Campos-Pons.

Hun ville bruke det vakre museumsbygget i det nydelige landskapet på Høvikodden til å fortelle en av vår tids virkelig stygge historier. Effekten er slående.

- Det ble en perfekt kontrast til den grusomme hendelsen. Jeg hadde noen kvaler da jeg begynte å jobbe med ideen. Ville det være riktig å bruke historien, om en ung manns død, i et kunstverk? Jeg vet fortsatt ikke om det er rett. Jeg har ikke fortalt det til familien hans, men dette er min måte å kommentere hendelsen på. Jeg måtte gjøre det for min egen sjelefred. Det handler om hans mors smerte, om kvinners sorg. Dessverre deler flere afroamerikanske menn skjebne med Amadou Diallo. Vi fikk høre om ham fordi han ble truffet av 19 skudd. Av totalt 41 avfyrte. Det er litt mer enn vanlig, sier Maria Magdalena Campos-Pons.

FORSTYRREREN:-Jeg vil ikke vise folk hvordan de skal kle seg, men hvordan de skal tenke, sier Pia Myrvold med sin "forstyrrende" videoinstallasjon.