OPPRØRER MANGE: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
OPPRØRER MANGE: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpixVis mer

Møter 22. juli-kunstneren

Jonas Dahlberg vil skjære ut minnestedet lokalbeolkningen ikke vil ha.

På en odde med utsikt mot Utøya vil kunstner Jonas Dahlberg skjære et 3,5 meter bredt kutt i naturen.

Flere i lokalbefolkningen kaller vinnerutkastet en «voldtekt av naturen» og en «retraumatisering av dem som var uskyldige vitner til tragedien 22. juli».

Fredag hadde kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner (H) kalt naboene inn til et hastemøte med regjeringen for å roe gemyttene.

I brevet som førte til møtet med Sanner og kulturminister Thorhild Widvey uttrykte Utøya-naboene at Dahlbergs kunstverk er et inngrep som er alt for iøynefallende til å få dem til å glemme det som skjedde den 22. juli.

Møte kunstneren I kveld, klokka 18:00 holder KORO - Kunst i offentlige rom - og Statsbygg åpent informasjons- og dialogmøte om minnestedet på Sundvolden Hotel ved Tyrifjorden, og lokalbefolkningen får omsider møte den svenske kunstneren Jonas Dahlberg.

Bakgrunnen er selvsagt debatten som raser om minnestedet som mange mener har et altfor brutalt og hjerteskjærende uttrykk.  

Dahlberg har unngått å la seg intervjue eller møte norsk presse etter at debatten virkelig blusset opp. 

Representanter for den offisielle prosessen stiller mannsterke opp: Svein Bjørkås, direktør for KORO, Jørn Mortensen, leder av kunstjuryen, Jo Ulltveit-Moe fra Statsbygg som skal snakke om planprosessen i Hole kommune, og Trond Blattmann, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, vil holde innledninger på dialogmøtet.

Etterpå skal det være «dialog med de fremmøtte deltakerne på møtet». 

ULIKE HENSYN: Kunstneren Jonas Dahlberg (t.h.) hilser på  John Hestnes fra Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, under presentasjonen av den svenske kunstneren som vant konkurransen om å lage minnesteder etter 22. juli.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ULIKE HENSYN: Kunstneren Jonas Dahlberg (t.h.) hilser på John Hestnes fra Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, under presentasjonen av den svenske kunstneren som vant konkurransen om å lage minnesteder etter 22. juli. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

I panelet sitter foruten kunstneren, også Per R. Berger som ordfører i Hole kommune og Trond Blattmann, leder Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene og John Hestnes, nestleder Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene som også var medlem kunstutvalget.

- Lettere for svensk kunstner Etter at det ble kjent at Dahlberg vant konkurransen om oppdraget i slutten av februar, sa den svenske kunstneren følgende:

- Oppgaven er vanskelig uansett om man er norsk eller utenlandsk kunstner, men jeg tror det er vanskeligere for en norsk kunstner å gjøre et så hardt grep som jeg har gjort. Jeg husker godt 22. juli, jeg er oppvokst i Bohuslen på grensen til Norge, og i havnen der jeg bor var det helt stille den dagen.

- Jeg skal gjøre alt jeg kan for å leve opp til forventningene, sa Dahlberg i februar.

Til stede på møtet Statsminister Erna Solberg ringte personlig til Vanessa Svebakk, som mistet datteren på Utøya i 2011, for å invitere til dialog om det omstridte minnesmerket på Sørbråten.

Svebakk er blant de pårørende som ønsker å stoppe det planlagte minnesmerket ved Utøya, og som var til stede på møtet fredag.

Det fordi hun mener prosessen har gått for fort og at de pårørende ikke har blitt inkludert i diskusjonen. Blant annet stiller hun seg kritisk til bruken av deres avdøde datters navn.

Opprørt Sørbraten Vel har engasjert advokat Harald Stabell og truer med å gå til rettsak mot minnesmerket som de oppfatter som for påtrengende.

Etter møtet på fredag sier advokat Stabell at det ikke er noen grunnlag for å gå rettens vei på dette tidspunktet.

— Det blir ikke noe rettsprosess nå. Det er ikke noe vedtak å angripe, for vedtaket er ikke truffet enda. Det poengterte Sanner i møtet flere ganger, sier Stabell til NRK.

SVENSK KUNSTNER: Leder av kunstutvalget, Jørn Mortensen , Jonas Dahlberg som har laget vinnerutkastet og direktøren i KORO, Svein Bjørkås (t.h.) . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SVENSK KUNSTNER: Leder av kunstutvalget, Jørn Mortensen , Jonas Dahlberg som har laget vinnerutkastet og direktøren i KORO, Svein Bjørkås (t.h.) . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Kommunalminister Sanner mener at prosessen og informasjonen ikke har vært god nok, men avviser derimot at en omkamp i valg av minnested.

Mange reagerer sterkt på at de berørte og de som bor i området, ikke blir lyttet til, men hvert imot føler seg overkjørt.

Det er ett år siden den rødgrønne regjeringen annonsert at et av minnestedene etter 22. juli skulle ligge på Sørbråten i Hole kommunen, en odde like nord for Utvika camping, med utsikt til Utøya.

OSLO  20140227.
Juryen har kåret den svenske kunstneren Jonas Dahlberg som vinner av konkurransen om å lage minnesteder etter 22. juli.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20140227. Juryen har kåret den svenske kunstneren Jonas Dahlberg som vinner av konkurransen om å lage minnesteder etter 22. juli. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer