Møter i tingretten i dag

Bitter krangel om unike Leif Juster-opptak.

UFRIVILLIG: Leif Juster har helt ufrivillig havnet i en bitter strid om rettighetene til å forvalte en rekke unike lyd- og bildeopptak fra 40-, 50- og 60-tallet. I dag møtes Leif Justers datter Siri Juster og plateselskapet Normann Records i Aust-Agder tingrett. Foto: Johan Brun / Dagbladet
UFRIVILLIG: Leif Juster har helt ufrivillig havnet i en bitter strid om rettighetene til å forvalte en rekke unike lyd- og bildeopptak fra 40-, 50- og 60-tallet. I dag møtes Leif Justers datter Siri Juster og plateselskapet Normann Records i Aust-Agder tingrett. Foto: Johan Brun / DagbladetVis mer

Siri Juster og plateselskapet Normann Records krangler om unike opptak av Leif Juster.

I dag - torsdag 9. desember - møtes partene i retten.

Unike opptak I 2006 fikk Edgar Normann i plateselskapet Normann Records i Arendal låne 80 ukjente lyd- og bildeopptak fra Leif Justers revyer av Justers datter Siri Laukholm Juster.

Nå er partene uenige om innholdet i avtalen og begge har stevnet hverandre for pengebeløp.

Normann nekter å levere fra seg opptakene før han får 90 000 kroner av Siri Juster.

Hevder enerett Partene møtes i dag i Arendal tingrett. Opptakene det gjelder blir betegnet som unike, og inneholder om lag 150 timer lyd og film av Leif Juster og en rekke andre skuespillere og humorister på 40-, 50- og 60-tallet.

Partene ønsker ikke å snakke med Dagbladet før rettssaken, men uenigheten går på hvilke avtaler som ble inngått.

Ifølge Siri Juster skulle Edgar Normann bare vurdere innholdet og kvaliteten på opptakene, mens Normann hevder at han fikk enerett på kommersielle utgivelser og at overskuddet skulle deles likt mellom Siri Juster og Normann Records.
90 000 kroner Partene møttes i forliksrådet i Arendal i sommer, som ga Siri Juster medhold i sin klage. Normann Records ble i domsslutningen dømt til å levere fra seg båndene og det ble slått fast at selskapet ikke har noen rettigheter til Justers eiendeler.

Det er Normann Records uenig i og anket saken til tingretten.

Normann Records vil ha dekket sine utgifter på 90 000 kroner for digitalisering av båndene, men det avviser Justers advokat, Gramarts advokatfullmektig Christian Wadahl Uhlen - og krever på sin side nærmere 10 000 kroner av Normann Records for saksbehandlingsutgifter.

Nasjonalmuseet Forliksrådet slo også fast at det ikke er Siri Juster som eier materialet, men Leif Justers Revyfond, som ledes av Siri Juster.

Dermed ble avtalen mellom partene erklært ugyldig.

FAR OG DATTER: Her ser vi Leif Juster og datteren Siri fra den nylig utgitte boka «Da folk lo» om revylegenden. Foto: Privat
FAR OG DATTER: Her ser vi Leif Juster og datteren Siri fra den nylig utgitte boka «Da folk lo» om revylegenden. Foto: Privat Vis mer

- Jeg vil bare ha materialet tilbake og ønsker at Nasjonalmuseet skal overta det, sier Siri Juster.

-Ønsker ingen penger Hun ønsker ikke å kommentere saken før retten har behandlet den, men legger til:

- Jeg ønsker heller ingen penger, bare at opptakene skal komme det norske folk til gode, sier Siri.

Det er satt av en hel dag til rettssaken mellom Leif Justers arving og Normann Records. Dom i saken er ventet på nyåret.